Να αποφανθεί για την μη πρόβλεψη αφορολογήτου για πολύτεκνους καλείται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν προσφυγής πατέρα 16 παιδιών από τη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τα 12 μένουν μαζί του και ο οποίος δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει για το 2014 φόρο εισοδήματος 31.652,24 ευρώ που του έχει καταλογιστεί.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει κατά πόσο είναι αντισυνταγματική «η παράλειψη του νομοθέτη να λάβει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, υπό τη μορφή είτε θεσπίσεως αφορολόγητου ορίου στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπέρ των οικογενειών αυτών είτε προβλέψεως διαδικασίας για την απόδειξη της φοροδοτικής τους ικανότητας»

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του πολυτέκνου, η Πολιτεία πρέπει να θεσπίσει ένα αφορολόγητο όριο για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς ο ίδιος ο θεσμός της οικογένειας προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Το αφορολόγητο αυτό όριο (φοροδοτική ικανότητα) πρέπει να είναι μαχητό, επισημαίνει ο προσφεύγων πολύτεκνος. Δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα ανταπόδειξης από τον φορολογούμενο ότι π.χ. οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειάς του αποδεδειγμένα οριακά καλύπτονται από το εισόδημά του, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον επιβληθέντα φόρο.