Από …εμπορικό κέντρο μέχρι οίκο δημοπρασιών θα μπορούσαν να ανοίξουν οι εμπλεκόμενοι στην συμμορία που εξάρθρωσαν οι διωκτικές Αρχές του Ηρακλείου με την προανάκριση να βρίσκεται σε εξέλιξη για να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να ληφθούν οι δεκάδες καταθέσεις. Μπορεί να χαρακτηρίζονται «επιστήμονες» στις κλοπές, όμως φαίνεται να έπεφταν σαν …ακρίδες, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή, όπου εστίαζε το μάτι τους.

Επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις εταιρειών, μαγαζιά, αποθήκες, σπίτια…Τα φορτηγά που επιστράτευσαν οι αστυνομικοί για να μεταφέρουν τα κλοπιμαία «αγκομαχούσαν» από το φόρτωμα. Το ίδιο και οι αστυνομικοί που μετατράπηκαν σε υπαλλήλους μεταφορικής εταιρείας. Κουβαλούσαν, κουβαλούσαν και τελειωμό δεν είχαν. Από ρολόγια, σερβίτσια, σύνθετα, σκρίνια, καρέκλες, τραπεζαρίες και διάφορες άλλες οικοσκευές …

Η συμμορία των «οχτώ» έκλεβε ακόμα αυτοκίνητα, τρακτέρ, επαγγελματικό εξοπλισμό και φυσικά της αποδίδεται η μεγάλη κλοπή με τους δέκα τόνους μελιού από τις Ασίτες. Η υπόθεση αυτή ήταν και η κομβική για την εξέλιξη των ερευνών και την μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, που επέφερε πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα.

Η μεγαλύτερη ποσότητα από το κλεμμένο μέλι βρέθηκε στην κατοχή συλληφθέντων, σε δύο σημεία, σε σπίτι στο Ηράκλειο και στην Γαλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Ηράκλειο βρέθηκαν περίπου πέντε τόνοι. Η χαρά του ιδιοκτήτη ήταν απερίγραπτη.

Το ίδιο όμως συνέβη και με δεκάδες άλλους παθόντες, οι οποίοι κλήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου και στήθηκαν στην …ουρά για να αναγνωρίσουν τα κλοπιμαία τους, να δώσουν κατάθεση και να τους αποδοθούν.

Από τα χαράματα της Τρίτης, οπότε και ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση σε Ηράκλειο, Γαλιά, Γέργερη, Μελιδοχώρι και Τσιφούτ Καστέλλι μέχρι και αργά το απόγευμα, οι αστυνομικοί ακόμα κουβαλούσαν κλοπιμαία από διάφορους χώρους.
 
«Αυτή η τραπεζαρία είναι κλεμμένη. Πάρτε την»

Η επιχείρηση της Αστυνομίας ήταν πολύ καλά οργανωμένη με τις ομάδες των αστυνομικών να χτυπούν τις πόρτες των υπόπτων με λίστες …κατάσχεσης στα χέρια τους. Τι σημαίνει αυτό; Οι αστυνομικοί είχαν σαφείς οδηγίες και περιγραφή για δεκάδες κλοπιμαία (τα γνώριζαν εκ των προτέρων) γεγονός που …τρόμαξε ακόμα και τους εμπλεκόμενους. Μεταξύ γέλιου και κλάματος μπορεί να τοποθετηθεί η ομολογία εμπλεκόμενου, ο οποίος βλέποντας ότι οι αστυνομικοί είχαν «ξηλώσει» το σπίτι του από τα κλοπιμαία, σε μία κρίση ειλικρίνειας, τους είπε:

«Να! Και αυτή η τραπεζαρία είναι κλεμμένη. Πάρτε τη να την επιστρέψετε του ανθρώπου αλλιώς να του δώσω τα λεφτά». Η τραπεζαρία ήταν στολισμένη μια χαρά στο σπίτι με το κατάλληλο …σεμέν. Ο ίδιος υπέδειξε και μία τηλεόραση ως προϊόν κλοπής.

«Μα καλά, τί τα έκαναν όλα αυτά τα πράγματα;» ήταν η ερώτηση σε αστυνομικούς. «Τα πουλούσαν ή σκόπευαν να τα «σκοτώσουν», ήταν η απάντηση. Τα κλοπιμαία τα μοίραζαν μεταξύ τους. Γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί εντόπισαν σε διαφορετικά σπίτια συλληφθέντων κλοπιμαία από την ίδια υπόθεση. Για παράδειγμα, αλλού πήγαινε η τραπεζαρία, αλλού το σκρίνιο και πάει λέγοντας.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, υπήρξε ύποπτος που αντέδρασε και άλλος που αρχικά αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα, όμως σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ανέλαβαν πρώτοι δουλειά οι αστυνομικοί της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης και οι όποιες αντιδράσεις κάμφθηκαν άμεσα.
 
Γνώριζαν και την …ανάσα τους
 
Όπως έγραψε το Cretalive, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με την κλοπή στις Ασίτες. Έγινε άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ακολούθησαν επισυνδέσεις και άλλα ..κόλπα  (τα οποία αποτελούν «μυστικά»  της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος)  που μετέτρεψαν τους αστυνομικούς σε …σκιά των υπόπτων.  

Με επιμονή και υπομονή έφθασαν να γνωρίζουν το …γενεαλογικό τους δένδρο, τις συντρόφους και συζύγους, συγγενείς και σύντεκνοι, φίλους, εξόδους και «εξορμήσεις». Γι’ αυτό και πριν από την επιχείρηση γνώριζαν με τόσες λεπτομέρειες τι περίπου θα έβρισκαν στις έρευνες που θα ακολουθούσαν. Όμως αν και προετοιμασμένοι, και πάλι διαψεύστηκαν αφού τα κλοπιμαία ξεπερνούν κάθε φαντασία τόσο αριθμητικά όσο και σε αξία.

Για την ΕΛ.ΑΣ, αυτό που διαρρέεται, είναι ότι όλοι ήταν ίσοι μεταξύ τους, ως προς την συμμετοχή, πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι δύο εξ αυτών ήταν εκείνοι που αναλάμβαναν τις περισσότερες πρωτοβουλίες και τον συντονισμό.