Την υπερασπιστική του γραμμή χαράσσει ο Ελβετός Ζαν Κλοντ Όσβαλντ , μετά από την προθεσμία που έλαβε από τους αρμόδιους ανακριτές, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για υποθέσεις με «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων που εκκρεμούν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το τραπεζικό στέλεχος θεωρείται πρόσωπο κλειδί καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε τέσσερις υποθέσεις διαφθοράς για εξοπλιστικά προγράμματα ενώ είναι κατηγορούμενος και στην υπόθεση της Siemens.

Ο Ελβετός τραπεζίτης οδηγήθηκε ενώπιον των των ανακριτών διαφθοράς Νικόλαου Τσιρώνη και Βασιλικής Μπράτη που ερευνούν αντίστοιχα την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μίζες για τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα. Ως μάρτυρας καλείται και από τον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά μίζες για την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρία STN ATLAS.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ως τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARISBAS φέρεται να εμπλέκεται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Μάλιστα, ήταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου Φάνη Λυγινού.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ήταν καταζητούμενος, με διεθνές ένταλμα σύλληψης οι Ελβετικές αρχές είχαν αρνηθεί την έκδοση του στην Ελλάδα αλλά τελικά συνελήφθη στο Άμπου Ντουμπάι.

Πάντως, μετά την απολογία του κατηγορούμενου τραπεζίτη δεν αναμένονται εκπλήξεις αφού νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως θα παραμείνει κρατούμενος καθώς θα καθίσει στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens.