Σαν βόμβα έσκασε η είδηση για τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», όπως αποκάλυψε το e-reportaz.gr.

O Mr Χρυσός ο οποίος συχνά πυκνά εμφανιζόταν σε διαφημίσεις στην τηλεόραση κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και διαφήμιζε την αγορά χρυσού, συνελήφθη με την κατηγορία ότι αποθήκευε τιμαλφή, αλλά και πολύτιμα αντικείμενα σε άγνωστες διευθύνσεις, ενώ απολογούμενος προανακριτικά αρνήθηκε να κατονομάσει τους έμπιστους συνεργάτες του.

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τα φώτα της δημοσιότητας, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει προς το υπουργείο Οικονομικών, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος στην επιχείρηση και τα υποκαταστήματά της, επικαλούμενος πληροφορίες ότι διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων.

Η απάντηση του υφυπουργού Χρήστου Μαυραγάνη, ανέφερε ότι είχαν γίνει όλες οι δέουσες ενέργειες από το ΣΔΟΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Με λίγα λόγια παραδεχόταν ότι οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κυρίου είχαν ελεγχθεί.

Στη Βουλή και πάλι η υπόθεση

Στο μεταξύ, η αποκάλυψη, προκάλεσε την αντίδραση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής Νίκου Νικολόπουλου.

«Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος- που τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται τεχνηέντως από την οικονομική και πολιτική διαπλοκή- «έπιασε στα δίχτυα του «μία περίεργη υπόθεση φοροδιαφυγής των ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος» που διαφημίζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στα MEGA-λα κανάλια, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωήπος τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Γ. Κανελλάκης.

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής Νίκος Νικολόπουλος με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ζητεί να μάθει γιατί επέδειξαν ολιγωρία οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

«Παρά το γεγονός ότι ο οικονομικός έλεγχος διαπίστωσε την ύπαρξη “μαϊμού” ταμειακών μηχανών οι οποίες είχαν εκδώσει χιλιάδες (!) ανύπαρκτες αποδείξεις εν τούτοις δεν πραγματοποιήθηκε καμία αυτόφωρη σύλληψη, ούτε φυσικά έκλεισε το κατάστημα έστω για μία ώρα.

Σε άλλες περιπτώσεις το σώμα ελεγκτών οικονομικού εγκλήματος όχι μόνο σφραγίζει το κατάστημα, αλλά προβαίνει και στις σχετικές συλλήψεις. Τα έγγραφα κραυγάζουν από μόνα τους και αφήνουν εκτεθειμένο καιρό τώρα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που για 5.000 ευρώ εκδίδει εντάλματα σύλληψης σε ανυποψίαστους πολίτες που παραμένουν άνεργοι εδώ και χρόνια», επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος.

Μάλιστα προχώρησε και σε συγκεκριμένες καταγγελίες περί ύπαρξης συγγενικού προσώπου του ελεγχόμενου ο οποίος φέρεται να εργάζεται και σε επιτελική θέση στο ΣΔΟΕ, ενώ ζήτησε να μάθε εάν οι εισαγγελικές αρχές θα ζητήσουν από τον ανακριτή να διερευνήσει εάν έχει πραγματοποιηθεί και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.

Τα ποσοστά παραβατικότητας υψηλά

Την ίδια ώρα από τους τότε ελέγχους του ΣΔΟΕ είχαν προκύψει υψηλότατα ποσοστά παραβατικότητας σε πολλά ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέχρι την 11.10.2013 λειτουργούσαν νόμιμα 939 επιχειρήσεις με 309 υποκαταστήματα, που παρέχουν υπηρεσίες ενεχυροδανειστή ή και αργυραμοιβού.

Σε ελέγχους που είχε πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ από 1.1.2013 έως 30.09.2013 έχει διενεργήσει 141 ελέγχους σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια, από τους οποίους έχουν προκύψει 407 παραβάσεις και το ποσοστό παραβατικότητας είναι 59%.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.