Οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών εξαρθρώθηκε στο Ηράκλειο και συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί, υπήκοοι Συρίας, ηλικίας από 28 έως 39 ετών και ένας Έλληνας 45 ετών, μετά τον εντοπισμό 47 μεταναστών, μεταξύ των οποίων 11 ανήλικα παιδιά, σε σπίτια- «αποθήκες ψυχών» στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη και στο χωριό Καλέσα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για ένα μεγάλο διεθνές κύκλωμα, παρακλάδι του οποίου ήταν αυτό του Ηρακλείου, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οκτώ Σύροι και ένας Ηρακλειώτης.

Οι λαθρομετανάστες, αφού πλήρωναν από 2.000 έως 3.500 ευρώ, μεταφέρονταν ακτοπλοϊκώς από την Αθήνα και άλλα μέρη στο Ηράκλειο όπου τους κρατούσαν στα σπίτια. Μόλις συγκεντρωνόταν ένας μεγάλος αριθμός τούς μετέφεραν στα νότια παράλια του νησιού, προκειμένου να οδηγηθούν στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων από άνδρες της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας, σε σπίτι της οδού Χριστομιχάλη Ξυλούρη, για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών, διαπιστώθηκε ότι οι πέντε πρώτοι συλληφθέντες, υπήκοοι Συρίας, κατηγορούμενοι ως διακινητές, κρατούσαν παράνομα 19 Σύρους, ηλικίας από 19 έως 45 ετών, μεταξύ των οποίων και 10 ανήλικα παιδιά.

Στο ίδιο σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 1.550 ευρώ, 51 κινητά τηλέφωνα και ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες ως μέσο μεταφοράς και διευκόλυνσης για τη διακίνηση των μη νόμιμων μεταναστών.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλεσών του Δήμου Μαλεβυζίου διαπιστώθηκε ότι τρεις αλλοδαποί και ο 45χρονος Έλληνας, που φέρονται ως διακινητές, κρατούσαν παράνομα άλλους 28 μη νόμιμους μετανάστες από τη Συρία, ηλικίας από 18 έως 42 ετών, μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο παιδί. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο με πέντε πλήρη φυσίγγια, 27 κινητά τηλέφωνα και ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, ως μέσο μεταφοράς και διευκόλυνσης στη διακίνηση των παράνομων μεταναστών.

(Φωτογραφία αρχείου)