Απόρρητη έκθεση που έχουν συντάξει ανώτεροι αξιωματικοί επεξεργάζεται το αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ σύμφωνα με την οποία στο στόχαστρο απαγωγέων κινδυνεύουν να βρεθούν όχι μόνο μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και μεσαίου «βεληνεκούς» οικονομικοί παράγοντες που απασχολούνται σε θέσεις ευθύνης πολυεθνικών εταιρειών και ομίλων, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Πηγές της Κατεχάκη επιβεβαιώνουν ότι οι αστυνομικοί που έχουν επιλεγεί για να «θωρακίσουν» την υπηρεσία λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει και τη μελέτη σεναρίων από υποθέσεις που έχουν σημειωθεί σε Βόρεια Ελλάδα και Λατινική Αμερική.

Το θέμα απασχολεί και τους επιχειρηματικούς κύκλους αφού σύμφωνα με την εφημερίδα καταγράφεται αύξηση 30% νέων πελατών, που ζητούν VIP προστασία, ενώ οι αιτήσεις για φύλαξη κτιρίων αγγίζει το 65%. Πλέον ακόμα και όσοι επιχειρηματίες πίστευαν ότι είναι low profile και δεν προκαλούν, τώρα αισθάνονται ότι κινδυνεύουν. Την αύξηση αυτή παραδέχτηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ο οποίος δήλωσε: «Τα αιτήματα για τη φύλαξη προσώπων από την αστυνομία έχουν αυξηθεί σωρηδόν».

Στην έκθεση, η ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των απαγωγών βασίζεται κατ’ αρχάς στην οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία που θέτει στο περιθώριο μεγάλο μέρος πληθυσμού και κυρίως νέους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μέθοδος που είναι πιο πιθανό να ακολουθηθεί στη χώρα μας είναι οι «απαγωγείς της τίγρης» στο πρότυπο των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για τις σύντομες σε διάρκεια αρπαγές, που επιλέγουν στόχους «χαμηλού κινδύνου» με οικονομική άνεση μεν, όχι όμως με απαραίτητα ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Όπως προβλέπεται στην έκθεση για την πρόληψη των απαγωγών είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των επισυνδέσεων σε τηλεφωνικούς αριθμούς και ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Το περιεχόμενο των «επθτηρούμενων» συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει στην αποτροπή εγκληματικής ενέργειας και στον εντοπισμό των επίδοξων απαγωγέων.