Ένας 53χρονος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση φέρεται μεταξύ των μελών της σπείρας με τα καλάσνικοφ, η οποία εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. μετρώντας στο «ενεργητικό» της, κατά το τελευταίο 5μηνο, τέσσερις ληστείες και μία απόπειρα ληστείας, στους νόμους Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται εννέα άτομα, από τους οποίους συνελήφθησαν οι έξι, τρεις Έλληνες και τρεις Αλβανοί, άλλοι δύο αναζητούνται, ενώ ο τελευταίος κρατείται ήδη σε κατάστημα κράτησης της χώρας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας 23χρονος, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος φέρεται ως «ιθύνων νους» της σπείρας. Όπως έγινε γνωστό, ο τελευταίος απέδρασε τον περασμένο Απρίλιο από τις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου εξέτιε ποινή για ληστείες και ναρκωτικά. Εξάλλου, κατά την αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη στη Χαλκιδική, κι ο 53χρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ληστεία που διεπράχθη σε βάρος υπαλλήλου των ΕΛ.ΤΑ.

Όπως επισήμανε ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, παρουσιάζοντας την υπόθεση, κάποια από τα κατηγορούμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, ενώ κάποια εξ αυτών γνωρίστηκαν μέσα στις φυλακές. Πέρα από τις διαπραχθείσες ληστείες, χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η χρήση καλάσνικοφ, η σπείρα φέρεται ότι σχεδίαζε να ληστέψει το επόμενο διάστημα χρυσοχοείο στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο, η δράση της ένοπλης σπείρας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο. Με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, η οργάνωση κατηγορείται ότι λήστεψε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και χρυσοχοΐας, μία 44χρονη ένοικο μονοκατοικίας κι έναν υπάλληλο των ΕΛ.ΤΑ., αρπάζοντας χρήματα (περί τα 13.500 ευρώ), κοσμήματα και ρολόγια (αξίας 8.000 ευρώ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση του υπαλλήλου των ΕΛ.ΤΑ. οι δράστες «έπεσαν» με το όχημά τους πάνω στο όχημα του θύματός τους, υποχρεώνοντάς τον να το ακινητοποιήσει για να του αρπάξουν χρήματα που προορίζονταν για την πληρωμή συντάξεων.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι όπου διέμενε ο 23χρονος, στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο καλάσνικοφ κι ένα πιστόλι κρότου, με τα φυσίγγιά τους, ενώ σε σπίτι συγκατηγορουμένου του εντοπίστηκαν μικροποσότητες χασίς.

Για την υπόθεση συνελήφθη, εξάλλου, μία 22χρονη Ελληνίδα, η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς φέρεται ότι φιλοξενούσε στο σπίτι της τον κατηγορούμενο ως «αρχηγό» της οργάνωσης και του παραχώρησε όχημα προκειμένου να διευκολύνει τις κινήσεις του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή.