Κύκλωμα το οποίο διακινούσε λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Βρετανικής Αστυνομίας.

Συνελήφθησαν δώδεκα αλλοδαποί, μέλη το κυκλώματος, ενώ αναζητούνται τρεις ακόμα συνεργοί τους

Το κύκλωμα, τα τελευταία 7 τουλάχιστον χρόνια, δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα στην προώθηση λαθρομεταναστών και εκτιμάται ότι τα μέλη του είχαν αποκομίσει περισσότερα από 8,8 εκατομμύρια ευρώ

Από τους συλληφθέντες 11 είναι υπήκοοι Αφγανιστάν και ένας υπήκοος Πακιστάν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου παράνομου αλλοδαπού, της μεταφοράς και προώθησης παράνομων αλλοδαπών στο εξωτερικό, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος προωθούσαν παράνομους μετανάστες, από την Αθήνα στη Δυτική Ελλάδα, με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή με αυτοκίνητα και στη συνέχεια τους μετέφεραν σε φορτηγά οχήματα ( μέσα σε εμπορεύματα) ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (κρύπτες) στο εσωτερικό των οχημάτων.

Στη συνέχεια, τα φορτηγά έμπαιναν στα πλοία της γραμμής, με προορισμό την Ιταλία, ενώ στη Ρώμη γινόταν ο διαχωρισμός των μεταναστών σε εκείνους που θα παρέμεναν στη χώρα και σε εκείνους που θα συνέχιζαν για άλλες ευρωπαϊκά κράτη.

Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα τα μέλη της οργάνωσης έχουν αποκομίσει από την εγκληματική τους δραστηριότητα πάνω από 8,8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι προωθούσαν παράνομα, περίπου 25 λαθρομετανάστες το μήνα, έναντι χρηματικού ποσού ύψους 4.200 ευρώ, το άτομο.

Επιπλέον τρία από τα συλληφθέντα μέλη του κυκλώματος, πέρα από την παράνομη μεταφορά των χρημάτων, είχαν αναλάβει τη νομιμοποίηση «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων τους, χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα» δύο καταστήματα ταχυμεταφοράς χρημάτων και εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών, στην Αθήνα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, σε 5 κατοικίες και στα δύο καταστήματα, που διατηρούσαν μέλη της οργάνωσης στην Αθήνα, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Δώδεκα διαβατήρια και ένα δελτίο ταυτότητας διαφόρων χωρών.
• Τρεις άδειες διαμονής διαφόρων κρατών.
• Έξι άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών.
• Ένα έγγραφο Αλγερινών Αρχών αμφιβόλου γνησιότητας.
• Πέντε αεροπορικά εισιτήρια εταιρειών με διαφορετικούς προορισμούς (Ζυρίχη, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη) και δεκατρία αποκόμματα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
• Πλήθος φωτογραφιών τρίτων προσώπων.
• Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων ( USB και MICRO SD ), μηχανήματα καταμέτρησης χρημάτων, μηχανήματα ελέγχου πλαστών χαρτονομισμάτων.
• Δύο κάμερες καταγραφής εικόνας μετά καταγραφικού μηχανήματος.
• Πλήθος δελτίων κατάθεσης και ανάληψης από διάφορες τράπεζες καθώς και αποδείξεις μεταφοράς χρηματικών ποσών.
• Τετράδια και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων που αναγράφουν χρηματικά ποσά, ονόματα και άλλα προσωπικά στοιχεία.
• Είκοσι εννέα κινητά τηλέφωνα και είκοσι επτά κάρτες SIM.
• Το χρηματικό ποσό των 5.530 ευρώ.
• Πέντε πιστωτικές κάρτες και δύο βιβλιάρια τραπέζης.