Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ο αναρχικός και επί σχεδόν ένα μήνα απεργός πείνας, Κώστας Σακκάς, ο οποίος οδεύει ολοταχώς προς τη συμπλήρωση τριετούς προφυλάκισης.

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», η πολιτική αντιπαράθεση που «παίχτηκε», μέσω ανακοινώσεων, τις τελευταίες ημέρες στο όνομα του επί 27 ημέρες απεργού πείνας, Κώστα Σακκά, δεν ανέδειξε μόνο ένα νέο «αδίκημα», όπως αυτό της… αναρχίας, αλλά αποκάλυψε και τη λεπτή γραμμή μεταξύ νομιμότητας και παραβατικότητας στην οποία δείχνει να ισορροπεί η Δικαιοσύνη.

Ένας συνταγματολόγος και ένας δικηγόρος Αθηνών μιλούν στην «Κ.Ε.» για την υπόθεση του 29χρονου αναρχικού, κατηγορούμενου για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο οποίος βρίσκεται ήδη προσωρινά κρατούμενος για δυόμισι έτη και με την πρόσφατη απόφαση αναμένεται να κλείσει τα τρία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κάνει λόγο για «προσβολή του κράτους δικαίου», ενώ ο Δημήτρης Κατσαρής, χρησιμοποιώντας «νομικούς όρους», μιλά για «κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και ηθική κατακράτηση παρά το Σύνταγμα».

Σε κρίσιμη κατάσταση

Στο μεταξύ ο Κώστας Σακκάς -ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας στις 4 Ιουνίου, την «ημερομηνία που με το ισχύον νομικό καθεστώς έληγε το μέγιστο όριο προφυλάκισής του»- εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τις 17 Ιουνίου. Η παθολόγος επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, Ολγα Κοσμοπούλου, που τον εξέτασε την Παρασκευή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς -όπως τονίζει- «ούτως ή άλλως η κατάστασή του είναι κρίσιμη λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει και αγγίζει τον ένα μήνα». Οπως αναφέρει, έχει χάσει ήδη 12 κιλά σωματικού βάρους, έχει υπογλυκαιμία και ορθοστατική υπόταση.

Την επικινδυνότητα για βλάβες σε ζωτικά όργανα, ακόμη και το ενδεχόμενο της πρόκλησης ανακοπής καρδιάς με το πέρασμα των ημερών, επισημαίνουν και άλλοι γιατροί που τον εξέτασαν. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που υποβάλλει τον εαυτό του σε απεργία πείνας για δεύτερη φορά, σύμφωνα με προηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις.

Το χρονικό

Ο 29χρονος προφυλακίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2010. Δύο μήνες πριν συμπληρωθεί το 18μηνο, κι ενώ ακόμη δεν είχε ξεκινήσει η δίκη, ασκήθηκε σε βάρος του νέα ποινική δίωξη για συναφή αδικήματα σε υπόθεση που αφορά και πάλι την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οργάνωση έχουν ξεκαθαρίσει πως ουδέποτε ήταν μέλος τους. Προφυλακίστηκε εκ νέου. Αν και ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προσωρινής κράτησης, σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή του κράτηση για ακόμη έξι μήνες.

Την περασμένη Τετάρτη το αρμόδιο συμβούλιο απέρριψε κατά πλειοψηφία (2-1) τις αντιρρήσεις που είχε υποβάλει ο απεργός πείνας μέσω της συνηγόρου του. Ωστόσο μέχρι την Παρασκευή το σκεπτικό της απόφασης δεν είχε καθαρογραφεί. Η δικηγόρος του, Μαρίνα Δαλιάνη, επισήμανε πως «μόνη λύση είναι η καταφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Πορείες αλληλεγγύης για την άμεση απελευθέρωση του απεργού πείνας πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Βέροια, Πάτρα, Χίο και Θεσσαλονίκη . Μαζική ήταν ακόμη μια φορά η διαμαρτυρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η υπόθεση του Κ. Σακκά απασχόλησε και εκπομπή της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.