Μετανάστες κυρίως από το Μπαγκλαντές έρχονται κάθε χρόνο στη Νέα Μανωλάδα προκειμένου να εργαστούν στα «αιματοβαμένα» χωράφια της φράουλας.

Η διαβίωσή τους στην πλειοψηφία της, απάνθρωπη. «Όμως», όπως λέει στο newsbeast.gr ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Δημήτρης Αρβανίτης «υπάρχουν και οι παραγωγοί που τους φέρονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ωστόσο, ο κ. Αρβανίτης επικεντρώνεται στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη της φυτείας και τους επιστάτες του που χθες πήραν τα κυνηγετικά όπλα και άρχισαν να πυροβολούν.

«Οι επιστάτες του προσέλαβαν άλλους εργαζόμενους και γι’ αυτό οι παλιοί ήθελαν να μην τους αφήσουν να πιάσουν δουλειά. Τότε, οι επιστάτες του άρχισαν να πυροβολούν», αναφέρει. Και περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και παραμονής των περίπου 4.000 μεταναστών που δραστηριοποιούνται κάθε χρόνο στην περιοχή.

– Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας των ανθρώπων στη Νέα Μανωλάδα;
«Είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα το θέμα των συνθηκών εργασίας τους. Οπωσδήποτε δεν είναι και οι καλύτερες σε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως ομάδες παραγωγών που παρέχουν αρκετά ικανοποιητική διαβίωση. Υπάρχουν και ομάδες παραγωγών που τους φέρονται με πολύ άσχημο τρόπο. Το λέω με απόλυτη βεβαιότητα αυτό.

Μερικοί παραγωγοί φέρονται με ευγένεια στους εργαζομένους τους και είναι και καλοπληρωτές με τα σημερινά δεδομένα βέβαια. Τους δίνουν 25 με 30 ευρώ ημερησίως. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, όπως ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, που δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή τα τέσσερα χρόνια που δραστηριοποιείται εδώ».

– Τι γνωρίζετε για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη της φυτείας;
«Οι πληροφορίες μου για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη είναι ότι δεν κατάγεται από το νομό μας. Έχει την έδρα του στο Λάππα Αχαΐας και εδώ εκπροσωπείται από δύο με τρεις επιστάτες που έχουν αναλάβει τις καλλιέργειες. Είναι στην περιοχή περίπου τέσσερα χρόνια.
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης απασχολούσε έναν συγκεκριμένο αριθμό εργατών κυρίως από το Μπαγκλαντές τους οποίους είχε αφήσει απλήρωτους για έξι μήνες. Προσέλαβε λοιπόν άλλους για να μην τους αποπληρώσει τα δεδουλευμένα τους. Οι παλιοί εργάτες του κυνήγησαν τους νέους για να μην πάνε εκεί να δουλέψουν. Ήθελαν με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσουν τα ημερομίσθιά τους. Στη συμπλοκή αυτή ενεπλάκησαν και οι επιστάτες ή εκπρόσωποί τους και με κυνηγετικά όπλα χτύπησαν τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς. Στο Κέντρο Υγείας Βάρδας μεταφέρθηκαν 31 τραυματίες που δεν κινδυνεύουν. Στο Κέντρο Υγείας βρίσκομαι τώρα και οφείλω να ομολογήσω ότι οι γιατροί, παρότι λίγοι στον αριθμό, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην κινδυνέψει κανείς. Οι γιατροί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά παρότι μετά διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Πατρών και Πύργου. Κι όπως πληροφορούμαι, κανείς τους δεν κινδυνεύει».

– Περίπου πόσοι εργαζόμενοι μετανάστες υπάρχουν στην περιοχή;

«Είναι από 3.000 έως 4.000 οι μετανάστες που βρίσκονται εδώ, από αυτά που γνωρίζω. Πιθανόν, ο αριθμός των μεταναστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο να είναι και μεγαλύτερος. Ο αριθμός τους όμως ποικίλλει από εποχή σε εποχή. Δηλαδή, εξαρτάται από το πότε είναι η συγκομιδή, πότε είναι η καλλιέργεια κ.ά. Δύο ή τρεις συνεταιρισμοί έχουν αναλάβει τέτοιες εργασίες».

– Οι μετανάστες από αυτά που γνωρίζετε πού και κάτω από ποιες συνθήκες διαμένουν στην περιοχή;
«Οι ιδιοκτήτες έχουν εξασφαλίσει καταλύματα σε εκείνους που βρίσκονται στη χώρα μας για εργασία έχοντας νόμιμα δικαιολογητικά. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί βέβαια ότι τα καταλύματα αυτά είναι τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα των παραλιών. Οι συνθήκες διαμονής και παραμονής τους σε αρκετές περιπτώσεις είναι ένα θέμα. Κοιτάξτε, είναι ένα φαινόμενο ανθρώπων, οι οποίοι ζουν ανάμεσα στους κατοίκους, είναι στις ίδιες πλατείες, στους ίδιους δρόμους, στα ίδια καφενεία, στα ίδια μαγαζιά. Είναι εδώ. Ζουν ανάμεσά μας. Δεν είναι κάτι που έχουμε αποβάλει. Ούτε έχουν δημιουργήσει το δικό τους γκέτο με ένα συρματόπλεγμα γύρω από αυτό. Βεβαίως, πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για να μην έχουν κανένα πρόβλημα οι άνθρωποι αυτοί».

– Τι ζητάτε δηλαδή;
«Ζητάμε τακτικούς ελέγχους της Αστυνομίας. Θέλουμε ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων. Θέλουμε ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Βάρδας που καλύπτει μία περιοχή με 40.000 περιστατικά το χρόνο. Έχουμε σοβαρές ελλείψεις. Χθες δύο γιατροί που εφημέρευαν ξαφνικά δέχθηκαν 31 τραυματίες. Αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια».