Την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να παραχθούν δημοκρατικές διατάξεις με ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία των δικαιωμάτων και την ασφάλεια των πολιτών και των θεσμικών λειτουργιών υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης, με αφορμή τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Ο κ. Σκανδάμης εκφράζει την άποψη ότι η προτεινόμενη αλλαγή στο άρθρο που αφορά στην διασπορά ψευδών ειδήσεων εγκυμονεί τον κίνδυνο της αχαλίνωτης επέλασης όσων παράγουν ψευδείς ειδήσεις, καθώς διαγράφεται η δυνατότητα τιμωρίας όταν διαταράσσεται η δημόσια πίστη.

«Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις για τα πολιτικά όργανα, τους αρχηγούς των κομμάτων, το κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, κ.λπ., χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη τιμωρίας» επισημαίνει ο κ. Σκανδάμης, προσθέτοντας: «Ειδικά, εν όψει εκλογών αυτό μπορεί να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία».

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Με την προτεινόμενη αλλαγή στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα για διασπορά ψευδών ειδήσεων, υπάρχει ο κίνδυνος μετά τη ψήφισή του, να είναι αχαλίνωτη η επέλαση όσων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό παράγουν ψευδείς ειδήσεις.

Και αυτό γιατί από το εν λόγω άρθρο διαγράφεται η δυνατότητα τιμωρίας όταν διαταράσσεται η δημόσια πίστη.

Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις για τα πολιτικά όργανα, τους αρχηγούς των κομμάτων, το κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, κ.λπ., χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη τιμωρίας.

Ειδικά, εν όψει εκλογών αυτό μπορεί να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο  τη δημοκρατική λειτουργία.

Τέλος, χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος για να παραχθούν δημοκρατικές διατάξεις με ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία των δικαιωμάτων και την ασφάλεια των πολιτών και των θεσμικών λειτουργιών».