Στη σύλληψη τριών ατόμων που είχαν στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα από εκείνα που είχαν κλαπεί στη διάρκεια της ληστείας στις 17 Φεβρουαρίου του 2012 από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας προχώρησε η Αστυνομία.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών έπειτα από πληροφορίες που είχαν έφτασαν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας όπου συνέλαβαν τα τρία άτομα να έχουν στην κατοχή τους αρχαίο βραχιόλι το οποίο εκτιμάται ότι είναι από τα κλεμμένα του μουσείου.

Στη συνέχεια οι ίδιοι αστυνομικοί εντόπισαν σε αγροτική περιοχή της Ηλείας σχεδόν το 90% των αρχαίων αντικειμένων, που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ληστείας από το μουσείο.

Πώς έγινε η ληστεία

Γύρω στις 7:30 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου του 2012, δύο άνδρες, με στολές παραλλαγής και καλυμμένα τα πρόσωπα τους, υπό την απειλή όπλων εισέβαλαν στο μουσείο και ακινητοποίησαν τη φύλακα την ώρα που έθετε εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού, για να μπει στο κτίριο και να αναλάβει υπηρεσία.

Οι δράστες -πριν φιμώσουν και δέσουν τη φύλακα- της ζήτησαν να τους πει σε ποιο χώρο είναι φυλαγμένα τα χρυσά στεφάνια.

Εκείνη τους ανέφερε ότι στο Μουσείο δεν βρίσκονται τέτοιου είδους αντικείμενα.

Πριν τραπούν σε φυγή, οι δράστες έσπασαν τις γυάλινες προθήκες και αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου.

Τα αντικείμενα που εκλάπησαν από το μουσείο

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, οι δράστες της ληστείας είχαν αφαιρέσει συνολικά 77 αρχαία αντικείμενα από τις προθήκες του μουσείου και συγκεκριμένα:

Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την Άνθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο (14ος – 13ος π. Χ. αιώνας), σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας και Πότνιας Θηρών από την Κρήτη (Αστρακοί Κνωσού, 15ος – 14ος π. Χ. αιώνας) και χάλκινο ειδώλιο νέου με θυρεατικό στεφάνι.

Χάλκινα αντικείμενα που χρονολογούνται στους Γεωμετρικούς χρόνους (8ος π. Χ.) είναι: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, ένα σύμπλεγμα ίππων ζευγμένων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος, 7 ειδώλια ταύρου και ο άξονας ενός άρματος.

Πήλινα αντικείμενα: 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλιο ταύρου, ειδώλιο κριού και ειδώλιο σκύλου, τροχός άρματος και τμήμα άρματος.

Επίσης ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας), 13 πήλινοι λύχνοι.

Στη διάρκεια της ληστείας, έσπασαν ακόμη δύο μελαμβαφείς κάνθαροι και μία κύλικα, ενώ αφαιρέθηκε και ένα αντίγραφο χάλκινης κεφαλής νέου.