Στις περισσότερες φυλακές τα στρώματα δεν επαρκούν. Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα, όπως καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Σαπούνια και διάφορα καθαριστικά δεν φτάνουν για την αποφυγή νοσημάτων.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι να χορηγεί η Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων καθώς και ο Ονήσιμος πολλά πράγματα για να λειτουργούν –έστω και υποτυπωδώς- οι φυλακές.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα για τις ανάγκες των περίπου 12.700 κρατουμένων», υποστηρίζει, μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος των σοφρωνιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος. Και ξεκαθαρίζει: «Οι πιστώσεις που δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης για είδη καθαριότητας, στρώματα, κουβέρτες, παπλώματα δεν φτάνουν. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία δύο με τρία χρόνια με αποκορύφωμα την φετινή χρονιά».

Όπως υποστηρίζει, στις περισσότερες φυλακές της χώρας κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα αφού στρώματα δεν υπάρχουν. «Πολλές φορές μας έρχονται πράγματα από ξενοδοχεία που κάνουν ανακαινίσεις. Από εταιρείες που μας βοηθούν. Οι πιστώσεις του υπουργείου δεν επαρκούν. Δεν ζητάμε λεφτά. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Απλά δεν μπορούμε να ακούμε λόγους όπως ότι φταίει ο νόμος και πρέπει να αλλάξει», σημειώνει ο κ. Καρακίτσος.

Και τονίζει: «Το πρόβλημα ε τα κρεβάτια δεν είναι το μόνο. Ξέρετε, υπάρχει πρόβλημα και με το συσσίτιο. Δεν είναι τυχαία τα όσα ειπώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή».

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πάντως κάνουν έκκληση να σταλούν πράγματα για να μπορέσουν – έστω και με αυτό τον τρόπο- να κάνουν τη δουλειά τους ελέω μνημονίου. «Ναι, όντως, χρειαζόμαστε αρκετά πράγματα. Ευτυχώς πάντως που υπάρχουν και εταιρείες και διάφορες άλλες υπηρεσίες που μας στηρίζουν», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.