Μαύρη επέτειος, σήμερα, της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι. Μια δολοφονία που, πριν από πέντε χρόνια, δρομολόγησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς έφερε στο εδώλιο, δίπλα στον Γιώργο Ρουπακιά, τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής τα οποία ελέγχονται ποινικά για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Πέντε χρόνια μετά ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία του ράπερ, βρίσκεται εκτός φυλακής καθώς έχει λήξει το όριο που προβλέπει ο νόμος για την προσωρινή του κράτηση και η πολύκροτη δίκη μετρά μέχρι τώρα 275 συνεδριάσεις χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος της ολοκλήρωσης της.

Παρά τις προσπάθειες των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η αδυναμία εξεύρεσης δικαστικής αίθουσας ώστε η δίκη να γίνεται σε καθημερινή βάση, η απασχόληση των δικαστών, πλην της προέδρου, και σε άλλα καθήκοντα αλλά και ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων και των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής έχουν οδηγήσει τη δίκη στα σημερινά επίπεδα.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορητηρίου έχουν ολοκληρωθεί και αυτή την περίοδο γίνεται ανάγνωση- εξέταση σημαντικών εγγράφων της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων φωτογραφιών και βίντεο τα οποία περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και η έρευνα που έκανε το κέντρο Forensic Architecture, εξετάζοντας τα καρέ-καρέ τα γεγονότα πριν και μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η έρευνα συνοδεύτηκε και από ένα βίντεο, το οποίο αποκαλύπτει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε ανάμεσα στις 00:03-00:04 ενώ λίγο νωρίτερα, στις 23:59 από την οδό Τσαλδάρη είχε περάσει το κονβόι των χρυσαυγιτών. Οι αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της δίκης στα τέλη της Άνοιξης του 2019 ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν ακόμη και για το 2020!

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα δεν σημείωσε καμία απουσία από την δικαστική αίθουσα εδώ και τέσσερα χρόνια που εξελίσσεται η δίκη άλλοτε στο Εφετείο της Αθήνας και άλλοτε στον Κορυδαλλό. Φορώντας μαύρα κάθεται στο ακροατήριο ως μια υπενθύμιση της στυγερής δολοφονίας από το μαχαίρι του φερόμενου ως δράστη Γιώργου Ρουπακιά, ζητώντας δικαιοσύνη.

Όπως ανέφεραν η οικογένεια και οι φίλοι το αδικοχαμένου Φύσσα , «ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε “το Τέρας” στα μάτια, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία, είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Από τη μέρα αυτή και μέχρι σήμερα στεκόμαστε κι εμείς ακόμα εδώ, ακλόνητοι, απέναντι στους χρυσαυγίτες δολοφόνους του, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδείξουν ότι είναι ένα δήθεν “νόμιμο” πολιτικό κόμμα, και όχι μια νεοναζιστική οργάνωση με μόνο στόχο να κατασπαράξει όποιον φαντασιώνεται ως εχθρό της, σε συνεχεία των ιδεολογικών της προγόνων».