«Εξαγωγή» εθνικιστικών οπαδών στην Πολωνία δρομολογεί η Γαλάζια Στρατιά, το παράρτημα της Χρυσής Αυγής που δρα και στρατολογεί νέους στα γήπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, δεκάδες μέλη της ετοιμάζουν βαλίτσες για το EURO του καλοκαιριού, όπου αναμένεται να δώσουν το «παρών» με εθνικιστικά συνθήματα και χρήση συμβόλων μισαλλοδοξίας. Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινή γνώμη αν οι ΄Ελληνες εθνικιστές χαιρετήσουν ναζιστικά, βρισκόμενοι μόλις 230 χλμ. μακριά από τα κρεματόρια του Άουσβιτς.

Η επικείμενη «εκδρομή» έχει προξενήσει το διακριτικό ενδιαφέρον της ΕΛΑΣ, μέλη της οποίας θα βρεθούν στους αγώνες της εθνικής μας ομάδας στο EURO 2012. Οι επιτελείς εκτιμούν πως τα μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς θα κρατήσουν χαμηλό προφίλ εκτός γηπέδου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι προκλήσεις στις εξέδρες θα λείψουν.

Η Γαλάζια Στρατιά έχει συμπληρώσει περισσότερα από δέκα χρόνια δράσης. Πρόκειται για τη γηπεδική εκδοχή της Χρυσής Αυγής. Η δράση της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στα «επιτεύγματα» της συγκαταλέγονται επεισόδια στο γήπεδο Καραϊσκάκη σε αγώνες της εθνικής ομάδας, ενσταντανέ με ναζιστικούς χαιρετισμούς και σημαίες με φασιστικά σύμβολα που έκαναν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ.

Αφορμή για την ίδρυση της Γαλάζιας Στρατιάς ήταν, όπως έχουν ομολογήσει τα μέλη της, οι αγώνες μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Αλβανίας που έγιναν το 2000. Τότε, κάποιοι θερμόαιμοι Αλβανοί οπαδοί έκαψαν ελληνικές σημαίες στις κερκίδες. Αυτό «άναψε τα αίματα» των Ελλήνων εθνικιστών. Συγκροτήθηκαν σε σύνδεσμο φιλάθλων εθνικών ομάδων και ανέλαβαν την παρουσία του ακροδεξιού χώρου εντός και εκτός γηπέδου.