Αντισυνταγματική η καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των μαθητών-αθλητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η απόφαση του ΣτΕ και το σκεπτικό


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
13:35
23/03/2018
Αντισυνταγματική η καθ' υπέρβαση εισαγωγή των μαθητών-αθλητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
7
loading

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (686/2018) κατά πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι αν και η διάκριση υπέρ των αθλητών που έχουν επιτύχει τις προβλεπόμενες από το νόμο διακρίσεις δικαιολογείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι δεν θίγεται ο αριθμός των κανονικώς εισακτέων στα τμήματα και τις Σχολές. Παρόλα αυτά, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η σχετική ρύθμιση αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως , σε συνδυασμό με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας μέτρου/σκοπού, κατά το μέρος που προβλέπουν:

α) την πριμοδότηση αθλητών ακόμα και για επιτυχίες σε αθλητικούς αγώνες ήσσονος σημασίας,

β) την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις Ανώτατες Σχολές στο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων, το οποίο παρίσταται αυθαίρετο και

γ) την εισαγωγή διακριθέντος αθλητή σε Σχολή της προτίμησής του, εφόσον συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη Σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων του από τις αθλητικές του διακρίσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης το δημόσιο συμφέρον υπερακοντίζεται καθώς περιορίζεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων φοιτητών που δεν είναι αθλητές.

Μάλιστα, το δικαστήριο υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να εγγράψει ως υπεράριθμο  στην Ιατρική Σχολή υποψήφιο των Πανελλαδικών εξετάσεων 2016-2017 ο οποίος δεν εισήχθη, καθώς την θέση του κατέλαβε συνυποψήφιός του αθλητής με λιγότερα μόρια από εκείνον

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι νομοθετικές  διατάξεις  κατά το μέρος που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, κ.λπ.).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο επιβαλλόμενος   προφορικός τρόπος εξέτασης των υποψηφίων με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες διαπιστώνονται κατόπιν σχετικής διαγνώσεως από τα αρμόδια όργανα, συνιστά τρόπο εξέτασης προσαρμοσμένο στις ανάγκες των υποψηφίων, ώστε να καθίσταται αντικειμενικώς δυνατή η επίδοσή τους στις εξετάσεις με ίσους όρους προς τους υπόλοιπους υποψηφίους και να τους παρέχεται ισότιμα η  δυνατότητα πρόσβασης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar κανετε

  οτι δεν καταλαβενετε η δεν ξερετε απο τον περιγυρο σας ποσοι/ες ξεκινουν με αυτο το σκεπτικο υπολογιζοντας στο μπονους απο τον αθλητισμο.ψαξτε να δειτε στην αργολιδα νομιζω το τι γινοταν?

 2. avatar Γονεας

  Κάποιοι ανωτατοι δικαστικοί λειτουργοί ας βγούνε στην πιάτσα να δουν και να κατανοήσουν πως ένα παιδί κατακτά μια διάκριση στον χώρο του αθλητισμού πανελλήνια ή μεγαλύτερης εμβέλειας και μετά να παίρνουν τις σοφές αποφάσεις τους. Σε κάθε περίπτωση ας ρωτήσουν γονεις αθλητών.

 3. avatar Βισβίκης Γιωργος

  Καποτε γκρεμιζαν τα τειχη.... κριμα

 4. avatar Adiafthorospromitheas1

  Συγχαρητήρια στο ΣτΕ. Επιτέλους δικαιοσύνη!!! Αν είναι δυνατόν οι αθεόφοβοι άφησαν εκτός Ιατρικής Σχολής υποψήφιο που πέτυχε για να εγγράψουν υποψήφιο που είχε αθλητικές επιδόσεις!!!ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!! Ευτυχώς υπάρχει και το Συμβούλιο της Επικρατείας το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων

  1. avatar ΙΑΤΡΟΣ/ΠΡΩΗΝ ΑΘΛΗΤΗΣ

   Μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι ο αθλητής δεν του πήρε την θέση. Αυτός δεν έγραψε καλά για να περάσει στην σχολή. Αν μπορούσε ας ήταν αθλητής και ταυτόχρονα άριστος μαθητής για να δικαιούται το προνόμιο αυτό. Ξέρεις τι είναι να ξυπνάς 5 η ώρα το πρωί για προπόνηση μετά να πηγαίνεις σχολείο, το μεσημέρι πάλι προπόνηση και μετά διάβασμα ως αργά το βράδυ και να καταφέρνεις να πιάσεις το 90% των μορίων του τελευταίου που μπήκε στην ιατρική? Μάλλον είσαι από αυτούς που για να πάνε από το ένα δωμάτιο στο άλλο χρησιμοποιούν το αμάξι τους.

  2. avatar PSI

   Αν οι \"αθλητές\" κατέλαβαν θέσεις καθ\' υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων, τότε η διάταξη του ΣτΕ περί εγγραφής του νορμάλ υποψηφίου καθ\' υπέρβαση των προβλεπόμενων θέσεων είναι τουλάχιστον περίεργη, μιας και ο τελευταίος είναι αποτυχών. Αφ\' ης στιγμής η πρόβλεψη καθ\' υπέρβαση θέσεων κρίνεται μη νόμιμη, είναι αδιανόητο οι θέσεις αυτές να καταλαμβάνονται από αποτυχόντες, όπως ο συγκεκριμένος \"επιτυχών\". Ως προς το εν λόγω σκέλος, η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι για πανηγύρια αλλά για τα πανηγύρια.

  3. avatar ΚΟΚΚΟΣΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

   δεν παιρνει τη θεση κανενος γινεται εισαγωγη υπεραριθμων σε καποιο ποσοστο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει