Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών -ταξιδιωτών που θα βρεθούν σε κάποιο κυλικείο, παραθέτοντας τα είδη με τις αντίστοιχες τιμές.

Το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει εκδώσει Αγορανομική Διάταξη βάσει της οποίας έχει καθοριστεί ανώτατη τιμή όταν αυτά πωλούνται σε καταναλωτές από τα κυλικεία αεροδρομίων, πλοίων, ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικών σταθμών κ.λ.π.).

Οι ανώτατες τιμές πώλησης των ειδών αυτών αφορούν όρθιους και όχι καταναλωτές που κάθονται σε τραπέζια, προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).

Επίσης σε ό,τι αφορά τα πλοία εμπίπτουν στις υποχρεώσεις της αγορανομικής διάταξης οχηματαγωγά ή μη, που εκτελούν αποκλειστικά και μόνο πλόες εσωτερικών γραμμών. Και σε όσα υπάρχουν δύο θέσεις επιβατών «Διακεκριμένη» και «Οικονομική» ισχύουν οι καθορισμένες ανώτατες τιμές από την Αγορανομική Διάταξη

Είδη με αντίστοιχες ανώτατες τιμές:

* Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ML (μέχρι 0,50ευρώ)
* Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ML, εγχώριο ή μη (μέχρι 0,70 ευρώ)
* Τοστ με ζαμπόν και τυρί (μέχρι 1,80 ευρώ)
* Τοστ με τυρί (μέχρι 1,60 ευρώ)
* Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί (μέχρι 1,70 ευρώ)
* Σάντουιτς με τυρί (μέχρι 1,50 ευρώ)
* Καφές ελληνικός μονός (μέχρι 1,60 ευρώ)
* Καφές γαλλικός φίλτρου μονός (μέχρι 1,60 ευρώ)
* Καφές εσπρέσο μονός (μέχρι 1,70 ευρώ)
* Καφές στιγμιαίος μονός (μέχρι 1,60 ευρώ)
* Τσάι (μέχρι 1,60 ευρώ)

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ υπενθυμίζει ότι ο καθένας από μας θα πρέπει να συμβουλεύεται τον τιμοκατάλογο που υποχρεούται να έχει αναρτήσει κάθε κυλικείο σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, η δικαιολογία έλλειψης των παραπάνω ειδών ,και προσφορά άλλου , θεωρείται «πρακτική» και θα πρέπει αυστηρά από μας να αποφεύγεται, αφενός μεν διότι οι τιμές των άλλων ειδών διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά και από την άλλη συναινούμε, στην μη εφαρμογή της Αγορανομικής Διάταξης και δεν εισπράττουμε τις θεσπισμένες χαμηλές για τον καταναλωτή τιμές.

Για οποιανδήποτε αγορά μας από το κυλικείο, θα πρέπει πάντα να ζητάμε απόδειξη αγοράς του είδους , για να μπορούμε να καταγγείλουμε την υπέρβαση της τιμής, του αγορασθέντος προϊόντος, συγχρόνως δε μπορούμε να αποτυπώνουμε και τον τιμοκατάλογο του κυλικείου φωτογραφίζοντας τον με την βοήθεια του κινητού μας τηλεφώνου, ώστε να μπορούμε να αποδείξουμε την τυχόν εισπραττομένη πλέον του καταλόγου τιμή.

Η Ένωση Καταναλωτών Προστασίας Χανίων είναι κοντά στο καταναλωτή, για τυχόν καταγγελίες στο τηλ.2821092666 και στο email:[email protected].

Πηγή: enosikatanaloton.blogspot.com