Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε, μετά την απολογία του ενώπιον της 6ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, ο 51χρονος κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» της ρωσόφωνης μαφίας στην Ευρώπη που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο με τη σύλληψη δεκάδων μελών της σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κατηγορούμενος – γεωργιανής καταγωγής αλλά ρώσος υπήκοος – οδηγήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης.

Κατά την απολογία του, ο αποκαλούμενος από τις διεθνείς διωκτικές αρχές ως «αρχιμαφιόζος», που συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο στη Βουλιαγμένη Αττικής βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος των ισπανικών διωκτικών αρχών, αρνήθηκε την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία που του αποδόθηκε της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

«Δεν έχω διαπράξει ενέργειες που να εμπίπτουν στη νομοθεσία για το οργανωμένο έγκλημα στο ελληνικό έδαφος ή αλλού και δεν έχω τίποτα να φοβηθώ», φέρεται να είπε κατά την απολογία του, αντικρούοντας το ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας που στηρίζεται στο κατηγορητήριο των ισπανικών δικαστικών αρχών και του καταλογίζει ότι διηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη εγκληματική οργάνωση σκοπός της οποίας ήταν η τέλεση ανθρωποκτονιών με πρόθεση αλλά και βαριών σωματικών βλαβών.

Όπως έγινε γνωστό, χαρακτήρισε ως «πολιτική» τη δίωξη του «από τις πολιτικές αρχές της Γεωργίας», ενώ τόνισε ότι βρίσκεται νόμιμα στη χώρα μας κι ότι αντιμετωπίζει σοβαρά και ανίατα προβλήματα υγείας, που έχουν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του και χρήζουν ιατροφαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Δεν έπεισε όμως εισαγγελέα και ανακρίτρια που έκριναν ότι πρέπει να κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Κατά του μέτρου της προσωρινής κράτησης προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οι συνήγοροί του, που ζήτησαν επιπλέον να κηρυχθεί ως άκυρη η μέχρι σήμερα ποινική διαδικασία καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, βρίθει νομικών παρατυπιών. Επιπλέον, χαρακτήρισαν ως «αόριστο» και «ασαφές» το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι αυτό στερείται αληθινών, τεκμηριωμένων και αποδεδειγμένων στοιχείων που να δικαιολογούν την εγκληματική του δράση.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσαν από χθες αναφορά στον Άρειο Πάγο, καταγγέλλοντας τις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με βούλευμα αρνήθηκε να εκδώσει τον 51χρονο στις ισπανικές δικαστικές αρχές που ζητούσε να τον δικάσει για την εγκληματική του δράση, επειδή -σύμφωνα με το σκεπτικό- τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται φέρεται ότι τα διέπραξε στην Ελλάδα.

Στην απόφαση ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα και η έκδοση του θα κριθεί την επόμενη εβδομάδα από τον Άρειο Πάγο. Ακολούθως, εκδόθηκε ένταλμα από τις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, βάσει του οποίου ο 51χρονος συνελήφθη.