Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου μπαίνει σήμερα η υπόθεση της έκδοσης ή μη στις ΗΠΑ του γνωστού ως «Mr Bitcoin» που κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Ο 38χρονος, για την έκδοση του οποίου ερίζουν αμερικανικές και ρωσικές αρχές, φέρεται σύμφωνα με το αμερικανικό ένταλμα φέρεται ως διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e να ξέπλενε κέρδη εγκληματικών δραστηριοτήτων, την περίοδο 2011-2016. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε παράνομες πράξεις και υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε ρόλο διαχειριστή της πλατφόρμας.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει πει «ναι» στο αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι συνήγοροι του 38χρονου να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να «μπλοκάρουν» την απόφαση.

Πριν από 20 ημέρες ο «Mr Bitcoin» οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο, ωστόσο, η απουσία δυο μαρτύρων, τους οποίους ο ίδιος θεωρεί σημαντικούς για την έκβαση της υπόθεσης, οδήγησε στην αναβολή της συζήτησης στον Άρειο Πάγο.

Στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοση του Ρώσου στις ΗΠΑ θεωρείται βέβαιη η προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.