Πυρά από Τούρκους δουλεμπόρους δέχτηκε σήμερα τα πρωί μικτό κλιμάκιο αστυνομικών της Frontex που περιπολούσε στη νησίδα Αντάς στην ελληνική πλευρά, απέναντι από το Τυχερό Έβρου.

Το επεισόδιο άρχισε όταν στις 23:15 χθες, όταν αεροπλάνο της Frontex που πραγματοποιούσε περιπολία, εντόπισε ομάδα περίπου 50 μη νόμιμων μεταναστών, που βρισκόταν στο ύψος της νησίδας και κατά μήκος της τουρκικής όχθης.

Οι λαθρομετανάστες περίμεναν να περάσουν στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό ειδοποιήθηκε η δίωξη λαθρομετανάστευσης και εστάλησαν στο σημείο τρεις Έλληνες αστυνομικοί και δύο Γερμανοί της Frontex.

Πήραν θέση στο νότιο και στο βόρειο τμήμα της νησίδας, η οποία από την ελληνική πλευρά είναι προσβάσιμη με τα πόδια και περίμεναν. Τις επόμενες ώρες και στη θέα των αστυνομικών, οι Τούρκοι διακινητές δεν προχώρησαν σε καμιά προσπάθεια να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο.

Στις 10:30 το πρωί σήμερα, φουσκωτή λέμβος, με δύο διακινητές, κατευθύνθηκε προς τη νησίδα Αντάς και όταν έφτασε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, άνοιξε πυρ κατά των δυο αστυνομικών, που περιπολούσαν στο βόρειο τμήμα. Στη συνέχεια, η λέμβος με τους δύο ένοπλους διακινητές, επέστρεψε στην τουρκική όχθη.

Οι ελληνικές Αρχές ειδοποίησαν αμέσως την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, η οποία ήρθε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές του Εντίρνε (Αδριανούπολη). Ένημέρωσε για το σημείο που είχε σημεωθεί το επεισόδιο, ώστε οι Τούρκοι να επέμβουν και να συλλάβουν τους λαθρομετανάστες.

Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επαφές των ελληνικών Αρχών με τις τουρκικές, μία δεύτερη λέμβος κατευθύνθηκε προς το νότιο τμήμα της νησίδας Αντάς και άνοιξε νέο πυρ κατά των δύο Γερμανών της Frontex και του Έλληνα, που περιπολούσαν στην περιοχή. Αμέσως μετά, και η δεύτερη λέμβος έκανε αναστροφή και επέστρεψε στην τουρκική όχθη.

Μετά το περιστατικό αυτό, το μεικτό ελληνο-γερμανικό κλιμάκιο, που είχε στήσει ενέδρα στη νησίδα Αντάς, πήρε εντολή να απομακρυνθούν από το σημείο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τις τουρκικές Αρχές συνελήφθησαν 99 μη νόμιμοι μετανάστες, που βρισκόταν στην τουρκική όχθη, απέναντι από το σημείο στο οποίο εκτυλίχθηκε το επεισόδιο.