Δεν αμφισβητείται ότι τα πυρά των διακινητών, είχαν στόχο τους Έλληνες αστυνομικούς και τους αξιωματούχους της Frontex που βρίσκονταν στη νησίδα Αντάς, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου, Κώστας Χατζηαναγνώστου, αναφορικά με το επεισόδιο που συνέβη το πρωί στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Ανέφερε δε ότι πιθανόν να υπάρχει και υλικό από βιντεοσκόπηση του επεισοδίου. «Εάν υπάρχει αυτό το βίντεο, θα πρέπει να δοθεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να γνωρίζουν πώς πραγματικά έχει η κατάσταση».

Η πληροφορία του κ. Χατζηαναγνώστου επιβεβαιώθηκε αργότερα, καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, οπτικοακουστικό υλικό που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου από αξιωματούχο της Frondex, βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων.

«Αρχικά και όπως με ενημέρωσαν οι συνάδελφοι, είπε ο κ. Χατζηαναγνώστου, υπήρξαν πυροβολισμοί, στοχευόμενοι ή μη, από επαναληπτική καραμπίνα, από ένα άτομο που επέβαινε στη βάρκα. Λίγο αργότερα, η λέμβος άρχισε να προσεγγίζει τη νησίδα και οι αστυνομικοί είδαν με τα κιάλια, το ένα από τα δυο άτομα, από απόσταση περίπου εκατό μέτρων, να βάλει με την καραμπίνα εναντίον τους. Οι αστυνομικοί αναγκάσθηκαν να καλυφθούν πέφτοντας στο έδαφος. Στη συνέχεια έπεσαν κι άλλοι πυροβολισμοί από τη βάρκα, στο σημείο που βρίσκονταν συνάδελφοι της Frondex και Έλληνες αστυνομικοί».

Ο κ. Χατζηαναγνώστου υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη νησίδα, συνολικής έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων, με πυκνή βλάστηση, είναι ένας δύσκολος χώρος φύλαξης για τους αστυνομικούς, οι οποίοι καθημερινά υπερβάλλουν εαυτούς για να αποτρέψουν την είσοδο των παράνομων μεταναστών.

«Εμείς λέμε ότι, οι συνάδελφοί μας δεν πρέπει να στέλνονται σαν πρόβατα επί σφαγή, είτε στο συγκεκριμένο σημείο είτε αλλού. Η αποτροπή γίνεται όσο το δυνατόν μπορούν καλύτερα οι συνάδελφοι, αλλά ο ρόλος αυτός, δεν είναι μόνο της αστυνομίας. Θα πρέπει να πιεσθεί και η γείτονα χώρα, από την Ε.Ε. ή τους διεθνείς οργανισμούς, για να σταματούν οι λαθρομετανάστες εκεί», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου, σημειώνοντας πως, οι αστυνομικοί της περιοχής, με την πολυετή εμπειρία που έχουν, πιστεύουν ότι τα οποιαδήποτε άλλα μέτρα που λαμβάνονται, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαζηαναγνώστου ανέφερε ότι, οι αστυνομικοί στην περίπτωση αυτή έδρασαν συνετά και σωστά, αλλά δεν μπορούν να διακινδυνεύουν χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, σε κάποιο άλλο αντίστοιχο περιστατικό, να υπάρξουν ακόμη και θύματα.