Πρόστιμο συνολικού ύψους 20.000 ευρώ μοίρασε η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στους υπευθύνους ιδιωτικού νοσοκομείου και ασφαλιστικής εταιρείας, που… παραβίασαν το ιατρικό απόρρητο ασθενούς.

Η ασθενής εισήχθη στο ιδιωτικό θεραπευτήριο για επέμβαση και στη συνέχεια απευθύνθηκε στην ασφαλιστική της εταιρεία προκειμένου να εισπράξει τα έξοδα που είχε πληρώσει για τη νοσηλεία της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ασφαλιστήριο ζωής που είχε υπογράψει και ήταν πάντα συνεπής εκείνη στην τήρηση των όρων του.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου χωρίς να ενημερώσουν την ασθενή διαβίβασαν στην ασφαλιστική εταιρεία πλήρη φάκελο με το ιατρικό ιστορικό, αν και γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Από την πλευρά της η ασφαλιστική εταιρεία συνέλεξε, καταχώρισε στο αρχείο της και επεξεργάστηκε περαιτέρω τα ευαίσθητα δεδομένα υγείας της προσφεύγουσας, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και έγκρισή της.

Για τους λόγους αυτούς η Αρχή προχώρησε στην επιβολή προστίμου σε νοσοκομείο και ασφαλιστική θεωρώντας ότι παραβιάστηκαν τα προσωπικά δεδομένα της γυναίκας που προσέφυγε για την προστασία της στην ανεξάρτητη Αρχή.