Ζουν στο «περιθώριο», εγκαταλειμμένοι από τους ανθρώπους και την πολιτεία. Σε μία περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση επιλέγει να κόψει τα κονδύλια από τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι άστεγοι καταφεύγουν στα ψυχιατρικά ιδρύματα, αναζητώντας μία χείρα βοηθείας.

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», συνεπεία της οικονομικής κρίσης η κατάσταση των ψυχικά ασθενών επιδεινώνεται, ενώ οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους περιθάλψουν.

Τραγική συνέπεια; Άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι άστεγοι και οι ηλικιωμένοι να ζητούν καταφύγιο στα ψυχιατρικά ιδρύματα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο δημόσιο ψυχιατρείο, στο Δαφνί, καταφεύγουν δεκάδες άνθρωποι, κυρίως άστεγοι αλλοδαποί, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πάσχουν από κατάθλιψη, «εκβιάζοντας» τους γιατρούς πως αν δεν εισαχθούν θα κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Όσο η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας που θα προτιμούν να εγκλειστούν σε ψυχιατρεία προκειμένου να έχουν τα στοιχειώδη, μία στέγη και τροφή.