Στους πολύ ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, δυο λαούς που έχουν πολλά κοινά και με εξαιρετικές διμερείς σχέσεις αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη δημοσιογράφο Passant Akram, και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Qaheera. Ερωτηθείς για το όραμα της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και των συνεργασιών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και υπάρχουν μερικά πολύ σημαντικά έργα που αναπτύσσονται από Έλληνες επιχειρηματίες στην Αίγυπτο.

Ερωτηθείς για τον ελληνικό Όμιλο Κοπελούζου που αναπτύσσει το project «GREGY» και αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, μεταφέροντας καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με την Αίγυπτο σε αυτόν τον τομέα ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεργαστούμε στον τομέα της ενέργειας, διότι η ενέργεια θα αποτελέσει έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα τις επόμενες δεκαετίες. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, χώρες με κοινές απόψεις να συνεργάζονται στον τομέα της ενέργειας, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ζωτικής σημασίας η σημαντική αυτή επένδυση στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας».

Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εδραιώσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, δεδομένου ότι αυτή η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια επένδυση άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι πράγματι πολύ σημαντική. Η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε την επένδυση αυτή προωθώντας την ένταξή της στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζουμε ότι το έργο αυτό θα ενταχθεί στα ευρωπαϊκά έργα μέχρι το τέλος του έτους. Είναι επίσης σημαντικό, διότι πρόκειται για έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο, με τα δύο τρίτα αυτών να αφορούν αιολικά και το εν τρίτο φωτοβολταϊκά έργα. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε αυτές τις συνέργειες μεταξύ των χωρών μας, προκειμένου να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».