Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, για την παράνομη μετανάστευση αλλά και την σημαντικότητα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο αλλά και τα σημαντικά ενεργειακά έργα, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Qaheera TV. Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία προσέγγισης και επανεκκίνησης μιας πιο ειλικρινούς σχέσης με την Τουρκία.

«Είναι αλήθεια», είπε, «ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε αυξημένη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπήρξαν λεκτικές ακρότητες και άλλα επεισόδια που επιδείνωσαν τη σχέση μας. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο αντιπροσωπείες υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη είχαν μια καλή συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους».

Αποκάλυψε ότι ο ίδιος με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν έχουν αναπτύξει ένα δίαυλο επικοινωνίας. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε», τόνισε, «είναι να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, η οικονομία, η πολιτική προστασία, ο τουρισμός, η συνολική ανάπτυξη των δύο χωρών, και στη συνέχεια να εργαστούμε για τις σχέσεις μας».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι έχουμε μία σημαντική διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. «Η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει το Διεθνές Δίκαιο να γίνεται σεβαστό και δη, το Δίκαιο της Θάλασσας. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να παραπέμψουμε τη διαφορά αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι δεδομένης της ηρεμίας που επικρατεί στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τον πολιτικό μας διάλογο», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Project GREGY: Μια πολύ σημαντική επένδυση, άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ερωτηθείς για τον ελληνικό Όμιλο Κοπελούζου και το project «GREGY» που αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, μεταφέροντας καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με την Αίγυπτο σε αυτόν τον τομέα ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεργαστούμε στον τομέα της ενέργειας, διότι η ενέργεια θα αποτελέσει έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα τις επόμενες δεκαετίες. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, χώρες με κοινές απόψεις να συνεργάζονται στον τομέα της ενέργειας, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ζωτικής σημασίας η σημαντική αυτή επένδυση στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας».

Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εδραιώσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, δεδομένου ότι αυτή η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια επένδυση άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι πράγματι πολύ σημαντική. Η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε την επένδυση αυτή προωθώντας την ένταξή της στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζουμε ότι το έργο αυτό θα ενταχθεί στα ευρωπαϊκά έργα μέχρι το τέλος του έτους. Είναι επίσης σημαντικό, διότι πρόκειται για έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο, με τα δύο τρίτα αυτών να αφορούν αιολικά και το εν τρίτο φωτοβολταϊκά έργα. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε αυτές τις συνέργειες μεταξύ των χωρών μας, προκειμένου να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».

Το μεταναστευτικό πρόβλημα

Για την παράτυπη μετανάστευση είπε ότι αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί στη λεκάνη της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω των πολέμων τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή. «Η ροή των μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου είναι τεράστια. Η Αίγυπτος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών, οι τελευταίοι προέρχονται από το Σουδάν λόγω της εμφύλιας σύγκρουσης. Εκτιμώ ιδιαίτερα τη στάση της αιγυπτιακής κυβέρνησης γιατί μας βοήθησε στην εκκένωση Ελλήνων από το Σουδάν και παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στους Σουδανούς πρόσφυγες, που εγκατέλειπαν τη χώρα λόγω του πολέμου», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Οι δύο χώρες είναι πυλώνες σταθερότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, προκειμένου να αποτρέψει την παράτυπη μετανάστευση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και για το λόγο αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα και την ευημερία της Αιγύπτου. «Η Λιβύη είναι ένα ακανθώδες ζήτημα. Πράγματι, αποτέλεσε πρόβλημα, τα τελευταία χρόνια. Συντασσόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στήριξης της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε γενικές εκλογές. Προέχει η απόσυρση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία και κυρίως από τους μισθοφόρους που βρίσκονται σήμερα στη Λιβύη. Πρέπει να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφραστεί δημοκρατικά μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, ώστε να αρθρωθεί μια ενιαία φωνή στη Λιβύη με τον πιο δημοκρατικό και ανώδυνο τρόπο».

ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Επιπρόσθετα και αναφερόμενο στην ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι συνάψαμε αυτή την συμφωνία «όχι μόνο επειδή ουσιαστικά επιλύθηκε ένα σημαντικό ζήτημα, που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αναπτύξουν περαιτέρω τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, αλλά και επειδή αυτό είναι το πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουμε: με συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, αμοιβαίους συμβιβασμούς και τελικά να καταλήξουμε σε μια κατάσταση που θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες».

Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γ. Γεραπετρίτη