Τα αποτελέσματα της χθεσινοβραδινής εκλογικής αναμέτρησης είναι στο 99,7% της ενσωμάτωσης και η επόμενη τετραετία έχει κριθεί. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για τα επόμενα 4 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, καθώς το κόμμα βγήκε πρώτο στους περισσότερους νομούς της χώρας.

Για άλλη μια φορά στις φετινές εκλογές, η Κρήτη «βάφτηκε μπλε», με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά και στους 4 νομούς του νησιού και το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκλέγει 8 βουλευτές. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη βγήκε δεύτερο και εξέλεξε 4 βουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτο κόμμα στο νησί και σημείωσε νέες απώλειες, εκλέγοντας 2 βουλευτές. Επιπλέον, το ΚΚΕ και το κόμμα των «Σπαρτιατών» εξέλεξαν, αντίστοιχα, από 1 βουλευτή.

Πιο αναλυτικά, στον κάθε νομό της Κρήτης, η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε στην Π.Ε. Ηρακλείου με 35% τους Λευτέρη Αυγενάκη, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη και Μάξιμο Σενετάκη. Στην Π.Ε. Λασιθίου με 39%, τον Γιάννη Πλακιωτάκη, στην Π.Ε. Ρεθύμνου με 36% τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και στην Π.Ε. Χανίων με 40% τους Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται με 23% στην Π.Ε. Ηρακλείου, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ελένη Βατσινά. Ωστόσο, ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα κρατήσει την έδρα στο Ηράκλειο, η οποία θα καταλήξει στον Φραγκίσκο Παρασύρη. Στην Π.Ε. Λασιθίου με 25% εκλέγεται η Κατερίνα Σπυριδάκη, αντί του Μανόλη Θραψανιώτη του ΣΥΡΙΖΑ, και στην Π.Ε. Ρεθύμνου με 25% ο Μανώλης Χνάρης, αντί του Ανδρέα Ξανθού. Στην Π.Ε. Χανίων δεν εξελέγη κάποιος βουλευτής.

Όσον αφορά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται με 20% στην Π.Ε. Ηρακλείου, ο Χάρης Μαμουλάκης και στην ΠΕ Χανίων με 18% ο Παύλος Πολάκης. Όμως, χάνει την έδρα του ο Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου παρέμενε βουλευτής.

Το ΚΚΕ διατηρεί την έδρα του στο Ηράκλειο με 5% και με τον Μανώλη Συντυχάκη.

Το κόμμα των «Σπαρτιατών» έκανε την έκπληξη, καθώς κατάφερε να εκλέξει τον Μιχάλη Γαυγιωτάκη στην Π.Ε. Ηρακλείου με 3%, και να αφήσει εκτός βουλής ξανά τον υποψήφιο με τη Νέα Δημοκρατία, Γρηγόρη Πασπάτη.