Αργά βράδυ της Κυριακής δέχθηκα ένα τηλεφώνημα αρκετών λεπτών από κυβερνητικό στέλεχος που είχε διαβάσει τι έγραφα το Σαββατοκύριακο στο Newsbeast. Βασικά είναι μια από τις πηγές μου, η οποία είπε ευθέως: «Στα έλεγα, ότι παίζει σημαντικό ρόλο ο Γκρίνεμπεγκ;». Τι εννοείς τον ρώτησα. Μα εσύ δεν έγραφες μου ανέφερε, για τον ρόλο του Αμερικανού Επικοινωνιολόγου Στίβεν Γκρίνμπεργκ στην χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ναι του ανταπάντησα και συμπλήρωσα: Για πες μου περισσότερα επ’ αυτού. «Είδες απόψε τι είπε ο Μητσοτάκης για τους συνταξιούχους;» με ρώτησε και μου εξήγησε ότι ο γκουρού της επικοινωνίας έδειξε άμεσα ότι η ΝΔ πρέπει να στραφεί πολύ περισσότερο και σε αυτή την κοινωνική ομάδα ενόψει των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός που ακούει ως «πολιτικό Ευαγγέλιο» ότι του λέει ο Γκρίνμπεργκ, ένα πρόσωπο που είχε θετικότατη άποψη εξ αρχής η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, πήγε το απόγευμα της Κυριακής στην κοπή της πίτας της Β3 ΔΕΕΠ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Β΄ Νότιου Τομέα Αθηνών ΟΝΝΕΔ στην Αργυρούπολη, όπου προανήγγειλε παρεμβάσεις στο πεδίο των συντάξεων. «Επειδή όπου πηγαίνω ακούω κάποια δικαιολογημένα παράπονα λόγω της προσωπικής διαφοράς μπορώ να σας πω κάντε λίγο υπομονή και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είχαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα».

Τι έγινε; Στο Μέγαρο Μαξίμου και στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς είχαν φθάσει πάρα πολλά μηνύματα από βουλευτές και στελέχη ανά την επικράτεια ότι έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στους κόλπους των συνταξιούχων λόγω της προσωπικής διαφοράς. Άμεσα υπήρξε επικοινωνία του Άκη Σκέρτσου, υπουργού Επικρατείας με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει παρέμβαση θετική που θα ικανοποιεί τους συνταξιούχους. Εξάλλου ο Γκρίνμπεργκ το είπε: Δώστε βάρος εκεί και πηγαίνετε τις εκλογές όσο πιο πίσω γίνεται προς το καλοκαίρι για να αποτραπεί η συμμετοχή νέων ψηφοφόρων που είτε θα εργάζονται ως εποχικοί στα νησιά είτε θα έχουν ξεκινήσει οι διακοπές τους και θα απουσιάζουν.

Και επειδή μιλάμε για τον Γκρίνμπεργκ, η πηγή μου είχε πάει το πρωί της Κυριακής στον Άγιο Νικόλαο Πειραιώς στο σαρανταήμερο μνημόσυνο του δημοσιογράφου και κεντρικού παράγοντα του Ομίλου των Παραπολιτικών, του Παναγιώτη Τζένου. Εκεί ήταν σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο, αλλά ο άνθρωπός μου εστίασε σε ένα πρόσωπο που είχε χρόνια να δει, στον Σταύρο Παπασταύρου. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά που είχε πει το περίφημο «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου», έμαθα ότι πλέον είναι πολύ κοντά με το πρωθυπουργικό σύστημα και συμμετέχει σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει και κεντρικό ρόλο. Εξάλλου είναι πολύτιμη μονάδα και ιδιαίτερα χρήσιμος στο στρατηγικό παίγνιο και όπως μου έλεγε παλαιός κοινοβουλευτικός: «Έξυπνη κίνηση του Μητσοτάκη να τον φέρει κοντά του από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία σκιά πλέον για τον Παπασταύρου».

Αναπόφευκτα η χθεσινή μου μέρα ήταν σχεδόν γεμάτη με επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη που μου έλεγαν για τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ που βλέπουμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως π.χ. με του Σπύρου Καρανικόλα και του Απόστολου Σπυρόπουλου. Είναι λογικό οι υπέρμαχοι του Κυρ. Μητσοτάκη να πανηγυρίζουν όμως οι καραμανλικοί δυσφορούν. Και όπως μου έλεγε ένας εξ αυτών με θητεία σε κομβικά υπουργεία, οι τελευταίες κινήσεις απλά ενισχύουν αυτό που ξέραμε από παλαιά, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία μετάλλαξης, πολιτικής και ιδεολογικής, της ΝΔ με την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού.

Εάν δει κανείς με προσοχή τα πρόσωπα που στελεχώνουν την κυβέρνηση, τις γενικές γραμματείες, αλλά και κομβικά πόστα στο Μέγαρο Μαξίμου θα διαπιστώσει κανείς ότι πολλοί δεν έχουν καμία ιδεολογική συγγένεια με το κόμμα ή στην καλύτερη είναι σε μεγάλη απόσταση από την ιδρυτική του διακήρυξη. Η σημειολογία αυτή, συνδυασμένη με την επισήμανση πολλών έμπειρων κοινοβουλευτικών για τις επιλογές που έχει κάνει για την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, ενισχύουν την άποψη, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δημιουργεί το δικό του μηχανισμό. Η ΝΔ γίνεται ένα εκσυγχρονιστικό, φιλελεύθερο κόμμα που δε θα θυμίζει σε πολλά το παλαιό κομματικό οργανισμό. Σε αυτό το πλαίσιο μελλοντικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αξιοποίηση της Α. Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη.

Η επιλογή παλαιότερα του Κυρ. Μητσοτάκη να ορίσει αναπληρωτή υπουργό τον ακραιφνή νεοφιλελεύθερο και επί χρόνια πρόεδρο της Δράσης, Θόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και η υφυπουργοποίηση του εκσχυγχρονιστή Πάνου Τσακλόγλου που έχει υποστηρίξει μνημονιακές θέσεις, ήταν ενδεικτική της απόφασης του Πρωθυπουργού να στρίψει το σκάφος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον τρόπο που κινείται ενδυναμώνει την άποψη ότι στόχος του είναι μια άλλη ΝΔ με πρόσωπα από τον εκσυγχρονιστικό και φιλελεύθερο χώρο. Εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, αλλά και εάν εστιάσει στις δημόσιες παρουσίες του και ποιοι ακριβώς συμμετείχαν έχει τις απαντήσεις του. Η προεργασία είχε γίνει με το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ και με την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει σε ομάδες εργασίας για το πρόγραμμα πρόσωπα από το χώρο των επιχειρήσεων και καθηγητές πανεπιστημίου, μια κίνηση που έδειχνε από τότε με ποιους θα κυβερνήσει.

Στα πρώτα ονόματα ήταν ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θόδωρος Πελαγίδης πρώην στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου) που αν και εκσυγχρονιστής συντάχθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη εξ αρχής και τώρα είναι υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Παραμένουν συνομιλητές του- πρόσωπα, όπως ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, Μιχ. Αργυρός, ο Αιμ. Στασινάκης, ο Θαν. Γόντικας και ο Μ. Μωυσής. Επίσης, στον κύκλο των συνομιλητών του παραμένει ο Βασίλης Καρατζάς -γιος του Θόδωρου Καρατζά (διοικητή της Εθνικής Τράπεζας 1996-2004)- και μένει να φανεί που θα αξιοποιηθεί μελλοντικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αναβαθμισμένος ο Άκης Σκέρτσος που έχει κεντρικό ρόλο. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΣΕΒ, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου όταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και διευθυντής του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο νυν κεντρικός τραπεζίτης, ήταν υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Επίσης υπήρξε στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, Μεταφορών, αλλά και υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Στην ευρύτερη «αυλή» του Μεγάρου Μαξίμου είναι και ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Συντονισμού. Ο δικηγόρος Θ. Κοντογεώργης –πεθερός του είναι ο πρώην βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης– έχει χρόνια στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη και προέρχεται από την κεντροαριστερά, καθώς το 2011 ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στη γ.γ. της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ειδικός σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα αλλά και μετά του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, του Γκίκα Χαρδούβελη.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι επίσης ο Γιάννης Βλαστάρης, ο Δημήτρης Τσιόδρας, άλλοτε στελέχη της Ελευθεροτυπίας που ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δε σταμάτησε, αν και δεν πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, να συνεργάζεται κατά περίσταση με τον Δημήτρη Μητρόπουλο, πρώην διευθυντή των Νέων. Ουσιαστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εμμονή με πρόσωπα του εκσυγχρονισμού, όπως τον άλλοτε στενό συνεργάτη της Αννας Διαμαντοπούλου, Γιώργο Μαστρογεωργίου που τον όρισε παλαιότερα, αδιαφορώντας για τις εσωτερικές γκρίνιες και την δυσφορία των «καραμανλικών», γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Η σύζυγός του είναι η δημοσιογράφος, επίσης εκσυγχρονίστρια, η Αριστοτελία Πελώνη, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Άλλο πρόσωπο, είναι ο στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο Γιώργος Παγουλάτος είναι στα πρόσωπα που βρίσκονται στο ευρύτερο περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη και θεωρείται από τα στελέχη που έχουν αναφορές στον Κ. Σημίτη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλοι εκσυγχρονιστές όπως ο Μάριος Θεμιστοκλέους (γραμματέας Υγείας-όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν μεταξύ των προσώπων που τον πλαισίωναν και αποτέλεσε μέλος της ομάδας που επεξεργάστηκε το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης»), ο Γιάννης Κυριακού, τέως διευθυντής ΣΕΒ), ο Γιάννης Χρυσουλάκης, κ.α. Ακόμη, στον μεγάλο κατάλογο υπάρχουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος που τρέχει και τις δημοσκοπήσεις και κάνει αναλύσεις επί της στρατηγικής. Ο Θ. Λιβάνιος, κεντρικό πρόσωπο στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ, είχε διατελέσει και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των ευρωεκλογών του 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2019 ως διευθυντής πληροφορικής της ΝΔ., κ.α.