Για τα όσα έγιναν στο χθεσινό δείπνο στην Πράγα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη. «Εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε ως θερμό επεισόδιο», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Και συνέχισε: «Ο Ερντογάν επιδίωξε να δημιουργήσει εντυπώσεις ίσως να έχει μονόλογο. Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος, τον κάλεσε να σταματήσει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Η χώρα μας θα συνεχίσει με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία χωρίς να παρασυρόμαστε από τον παροξυσμό της Τουρκίας».

Για το αν θα ζητήσει κυρώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ελληνική διπλωματία ενεργεί αποδομώντας κάθε στιγμή το ανυπόστατο των ισχυρισμών της Τουρκίας. Η ευρύτητα των απόψεων της Ελλάδας δεν αμφισβητείται. Στο ζήτημα των κυρώσεων ήδη η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τα εξοπλιστικά από τις ΗΠΑ και είναι σαφές από τα μηνύματα που παίρνει ότι αν τολμήσει να κάνει κάτι παραπάνω θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις».

Πρόσθεσε ότι είναι ωφέλιμο πολλαπλώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ψηφίζουν αμυντικές συμφωνίες και εξοπλιστικά προγράμματα.

«Ξεκάθαρο και χθες και σε άλλα παρόμοια συμβούλιο και συνόδους είναι ότι ο κ. Ερντογάν δεν βρήκε ευήκοα ώτα ούτε αυτός ούτε η υπόλοιπη τουρκική ηγεσία απέναντι τις αναθεωρητικές απόψεις απειλές και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που διατυπώνει εναντίον της χώρας μας», συμπλήρωσε.