Ένταση προκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, με τον Τούρκο πρόεδρο να κατηγορεί – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – απρόκλητα την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Αθήνα ανεβάζει την ένταση και προκαλεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αφήνει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μάλιστα στον Τούρκο πρόεδρο ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Σε… απόσταση στην κοινή φωτογράφιση των ηγετών

Πολιτικοί αρχηγοί Τσεχία

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σαν… δύο ξένοι στην Πράγα.

Μάλιστα, στην κοινή φωτογραφία που συνηθίζουν να βγάζουν όλοι οι ηγέτες της Συνόδου, Μητσοτάκης και Ερντογάν έκατσαν σε απόσταση.

Όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα αριστερά, στη δεύτερη σειρά, δίπλα από την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας. Αντίθετα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στην πρώτη σειρά, τρεις θέσεις δίπλα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τέσσερις από τον Νίκο Αναστασιάδη.