Συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνδριακό Κέντρο παραχωρεί αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 86η ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και για όσα είπε στην ομιλία του το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις έξι προτεραιότητες του κόμματός του, που στην ουσία αποτελούν τη βάση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου:

Περιμένω δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την υπόθεση των υποκλοπών

Για το θέμα των παρακολουθήσεων ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, καθώς επρόκειτο για αντιδημοκρατική εκτροπή. Κάλεσε δε την πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί δημόσια, ειδικά για το θέμα της άρσης του απορρήτου.

«Τόσο εγώ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία, που ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και θα έμενε στη θέση του. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν αυτά, δεν είναι δυνατόν να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία». Και συνέχισε:

«Η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται τη συνευθύνη αυτή. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Εγώ έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη και με ό,τι τον βαραίνει. Εγώ δεν θέλω να ταυτίσω ένα κόμμα που έχω μεγάλες διαφορές με τέτοιες αντιδημοκρατικές λειτουργίες. Εγώ δεν έχω να θέσω κάτι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θέτει η ίδια η ζωή. Τι θα θέσω λοιπόν; Αυτό που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο ζήτημα με την άρση του απορρήτου. Αυτό εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης».

Δεν έδωσα εγώ εντολή για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα

«Ως πρωθυπουργός είχα μια απόλυτη θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή της. Ως όφειλε για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. Δεν υπήρχαν στεγανά. Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα και έπραξα πιστεύω αυτό που έπρεπε» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν πρόταξα το κομματικό συμφέρον και τους φίλους μου. Ουδέποτε είχα ενημέρωση στη συνέχεια για οποιοδήποτε στοιχείο. Είχα δώσει εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν τακτικότατα από τον κο Ρουμπάτη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Το κράτος είχε συνέχεια. Δεν αρνήθηκε να ενημερώσει και να παραδώσει. Όπως εγώ δεν είχα ενημέρωση για κανέναν».

«Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν» απάντησε κατηγορηματικά για την παρακολούθηση του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα. Και εξήγησε: «Έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός τιμά το Σύνταγμα και τους νόμους. Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες, για το καθένα από εμάς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Έξι χρόνια μετά η υπόθεση έχει προχωρήσει, επτά συμπολιτες μας έχουν τεθεί στο εδώλιο. Δεν είναι ένας αόριστος λόγος που δεν μας λένε γιατί συνέβαινε. Τόσο ο κ. Ρουμπάτης, όσο και ο κος Δραβίλλας σε ό,τι ερωτήθηκαν κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης και ο κος Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό. Εμείς δίνουμε απαντήσεις σε όλα. Ζήτησα να υπάρξει και ειδική επιτροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρίνεται αυτό με την επίκληση του απορρήτου και ότι ο Μητσοτάκης όταν πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί είπε δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου; Είναι θράσος και δειλία ταυτόχρονα. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Αυτή η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κου Μητσοτάκη. Είναι κατάντια οι άριστοι να είναι το ίδιο με τους κατσαπλιάδες. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πάρα πολλά».

Απαιτείται δημοκρατική αλλαγή με κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

Απαντώντας στα περί πολιτικής τερατογέννεσης του κ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να πει στον Όλαφ Σολτς και σε πολλούς άλλους ευρωπαίους ηγέτες που κυβερνούν με συνεργασίες, ότι αποτελούν αποτελέσματα αυτής της τερατογένεσης. Αναρωτήθηκε: Ποιά είναι πιο ισχυρή κυβέρνηση; Αυτή που έχει πλατιά νομιμοποίηση ή αυτή που κυβερνά με το 1/3 της ψήφου των πολιτών; Και απάντησε: Αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή με την απλή αναλογική. Δηλαδή, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν μπορούν αυτές να υπάρξουν ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή αυτή. Δεν δημιουργεί αστάθεια αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Μπορούμε να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος.

Για συνεργασίες

«Προφανώς μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχω πολιτικές διαφορές. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβερνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει η κυβέρνηση αυτή, θα πρέπει να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Εάν είναι πρώτος ο κος Μητσοτάκης θα πάρει εκείνος την εντολή. Θα διαμορφώσει συνεργασίες, ενδεχομένως με τον κο Βελόπουλο. Συνεπώς είναι μια ευκαιρία για την μεγάλη πολιτική αλλαγή».

«Το Κυριάκος gate μετατράπηκε σε ΝΔ gate»

«Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, γιατί θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα που είναι η πορεία της χώρας συνολικά. Επιδιώκω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είπα ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Πλέον το Κυριάκος gate, είναι ΝΔ gate. Δεν περιμένω απολύτως τίποτα από την εξεταστική επιτροπή. Αλλά περιμένω να δω πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και πόσο πιο χαμηλά μπορεί να βρεθούμε όταν ακούμε τα περί φυλάκισης για το αν δεν ακολουθηθούν τα περί ομερτά, που αποτελούν νόμο της μαφίας».

Προανήγγειλε προανακριτική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις

«Θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή για να λάμψει η αλήθεια και να μάθουμε όλες τις πτυχές του σκανδάλου. Παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων… ο πρωθυπουργός τελικά δεν γνώριζε τίποτα. Αν δεν είχε ιδέα είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται ζητήματα δημοκρατικής τάξης και εθνικής ασφάλειας. Το κρισιμότερο για μένα είναι ο ελληνικός λαός να προστατέψει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος μέσα από την επιλογή του στις εκλογές, δίνοντας την ψήφο του σε μια μεγάλη δημοκρατική κυβέρνηση. Η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει το ποιοι έχουν ευθύνες».

Δεν θα δώσουμε πολιτική διέξοδο στον κ. Μητσοτάκη

Ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας να κάνουμε δύο κωλοτούμπες. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο, τη βαθιά συνειδητοποίησή του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Δεν θα του δώσουμε πολιτική διέξοδο. Είναι πάγια θέση αξιών αυτή που έχουμε. Για την ισονομία της ψήφου που μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας βαθιάς δημοκρατικής νομιμοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης να χρησιμοποιεί το “Ερντογάν γιοκ” εκεί που πρέπει»

Για το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας και την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είπε:

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν. Υπάρχει και ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης, μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στην γείτονα, μειωμένη απήχηση και δημοφιλία του Ερντογάν που μπορεί να τον οδηγούν να αλλάξει την ατζέντα. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην ανησυχούμε. Είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια η κλιμάκωση. Έχω ασκήσει έντονη κριτική για το δόγμα εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πήγε στο Βόσπορο και συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Μας είπε θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι αλλά έγινε το αντίθετο. Υπερπτήσεις, εντάσεις, κλιμάκωση. Άκουσα ο κ. Μητσοτάκης να λέει: “Γιοκ Ερντογάν”. Θα ήθελα να λέει γιοκ εκεί που πρέπει! Όχι στο κοινό του στο Βελλίδειο! Να λέει γιοκ στις κρίσιμες στιγμές και δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης, την ίδια στιγμή που με αποφασιστικο τρόπο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα να αφήνει και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Έχω την εμπειρία και γνωρίζω ότι ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών και έλλειψης επικοινωνίας με την άλλη πλευρά».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Είμαστε με τον αμυνόμενο. Απέναντι στην εισβολή και στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν μπορεί όμως να παραγνωρίζουμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Από πλευρά της Ε.Ε. υπάρχει μεγάλη κρίση στρατηγικής. Πέραν της Ουκρανίας που είναι η αμυνόμενη και έχουν χαθεί ζωές, ο μεγάλος χαμένος είναι η Ευρώπη. Δεν χάνουν οι ΗΠΑ οικονομικά, ούτε γεωστρατηγικά. Δεν χάνει η Ρωσία. Το ρούβλι ανεβαίνει. Η Ευρώπη είναι σε περιδίνηση. Υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας. Βεβαίως θα στηρίξουμε τον αμυνόμενο αλλά πρέπει να κάνουμε το παν για να μπει τέλος στον πόλεμο. Πρέπει να επαναξιολογούμε τα μέτρα. Τελικά μήπως εμείς πυροβολούμε τα πόδια μας; Οφείλουμε να το επαναξιολογήσουμε αυτό. Ο κόσμος μπαίνει σε έναν παρατεταμένο και μακρύ Ψυχρό Πόλεμο. Η Ε.Ε. οφείλει να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα, διαφορετικά μπορεί να έχει το δικό της υπαρξιακό πρόβλημα!».

Τερατογένεση πιθανή σύμπλευση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Για το βασικό διακύβευμα των εκλογών, το ενδεχόμενο για δεύτερες κάλπες αλλά και για πιθανή υπηρεσιακή κυβέρνηση επανέλαβε ότι ο μόνος στόχος του για τις προσεχείς εκλογές είναι να κάνει το όραμά του πραγματικότητα, δηλαδή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας και για το λόγο αυτό διεκδικεί πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κάλπες.

«Σε αυτή την εκλογική μάχη η χώρα μπορεί να αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Η νέα μεγάλη αλλαγή είναι η συνεργασία. Ο καθένας έχει την υποχρέωση να διεκδικεί αυτόνομη πορεία και την μεγαλύτερη απήχηση. Κανείς δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από την πόρτα. Ο ελληνικός λαός αποφασίζει με την ετυμηγορία του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Επιδιώκουμε να είμαστε το πρώτο κόμμα για να συστήσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με συγκλίσεις. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει αυτό το δρόμο. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εφικτός θα είναι αυτός ο στόχος, για να αποφύγουμε πιθανή κυβέρνηση ανοχής κλπ». 

Σημείωσε δε ότι αν δεν επιτευχθεί αυτό θα πάμε αναγκαστικά σε δεύτερες κάλπες. Ωστόσο υπογράμμισε: «Ο  στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών. Και είναι εφικτό. Αυτό που βαραίνει για τους πολίτες είναι το ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αλλά θα το κάνουν στην κάλπη. Αν κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι συνέχεια αυτού που ζει σήμερα. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προστατεύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία». 

«Τερατογένεση η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ»

«Θα ήταν τερατογένεση η σύμπλευσή ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ! Όπως ήταν τερατογένεση η συμπλευσή ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Το δίλημμα είναι: Κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά; Η σύμπλευση των δύο πόλων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να χτυπήσω ξύλο δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με Μητσοτάκη και ΝΔ. Όχι συνεργασίες από δοκιμαστικό σωλήνα και παρακάμερες συμφερόντων». 

«Όχι σε κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας»

«Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας. Η μεγάλη αλλαγή μπορεί να λάβει χώρα αν την ευλογήσει ο ελληνικός λαός. Αν αποφασίσει ότι θέλει τον κο Μητσοτάκη, τότε εκείνος θα κληθεί να κάνει κυβέρνηση συγκρότηση προοδευτικής συνεργασίας το βράδυ των εκλογών είναι η νικη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να υπάρχουν σενάρια αλλά εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα που το έχω θέσει. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και η ηθική νομιμοποίηση. Αυτοί που θα ασκήσουν αφόρητες πιέσεις σε άλλους εταίρους μας. Αυτό που θα διεκδικήσουμε είναι η αλλαγή μοντέλου. Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κος Μητσοτάκης, οι πιέσεις που θα ασκηθούν ( όχι σε εμάς) στους πιθανούς εταίρους μας θα είναι μικρές;» 

Για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ 

«Η διαδικασία του μετασχηματισμού και της ανασυγκρότησης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια. Είναι πλέον ένα άλλο κόμμα με αναβάπτιση της πλατιάς διαδικασίας στη βάση και με μια σειρά από νέα πρόσωπα που στελεχώνουν τομείς ευθύνης. Με ένα σημαντικό think thank τεχνοκρατών. Πρώτοι θεσπίσαμε το 50-50 στα ψηφοδέλτιά μας με τις γυναίκες να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα πρόσωπα που θα τα συγκροτήσουν θα σας εκπλήξουν. Απαιτείται ανανέωση με πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής που ανακυκλώνονται διαρκώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει και νομίζω θα το δείτε αυτό το επόμενο διάστημα». 

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός»

«O ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές και θα έχουμε μεγάλη αλλαγή στον τόπο. Αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη και όσο περνάει ο καιρός και όσο τα πράγματα οδηγούν τον κ. Μητσοτάκη να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, να μην προκηρύξει εκλογές το επόμενο διάστημα, η ανάγκη αλλαγής είναι αναπόφευκτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Εκτός και αν πιστεύετε ότι το θύμα με τον θύτη μπορούν να συνεργαστούν. Ο ωτακουστής να συνεργαστεί με αυτόν που άκουγε. Δεν το πιστεύω, συνεπώς το σίγουρο είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός».  

Για ρωσικές υβριδικές απειλές 

«Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για πυροτέχνημα. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ για παρέμβαση στα εσωτερικά της. Ενδεχομένως να δείχνει και έναν πανικό από τον κο Μητσοτάκη για να δικαιολογήσει το πιθανό αρνητικο του αποτέλεσμα στις εκλογές. Αλλά είναι ευκαιρία να γίνει ουσιαστικός έλεγχος στην Ελλάδα. Η χώρα έχει τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που μπορεί να προασπίσει ζητήματα κυριαρχίας. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει επαγρύπνηση». 

«Αδιαμφισβήτητο το πολιτικό εκτόπισμα Ευ. Βενιζέλου»

Σε σχέση με τον κο Βενιζέλο, είναι ένα πρόσωπο που δεν περνά απαρατήρητο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Είναι γνωστές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες που έχουμε. Την περίοδο του 2012-2015 ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε στη συγκυβέρνηση έχει κριθεί. Έχει ένα πολιτικό και επιστημονικό εκτόπισμα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν νομίζω ότι θέλει να εξαργυρώσει αυτές τις απόψεις του σε ένα επόμενο πολιτικό σχήμα. Το ίδιο μπορώ να πω και για τον κο Αλιβιζάτο με τον οποίο πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει.

«Ανάγκη για συγκλίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Για εμάς η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε πάντα ιδιαίτερη αξία και σημασία, η οποία διευρύνεται γιατί πρέπει να ασχοληθεί με κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Σεβόμαστε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών κινήσεων και τις αποφάσεις του αλλά είναι βέβαιο ότι θα προτάξουμε πέρα από τις όποιες φιλοδοξίες και επιλογές για πρόσωπα στην τοπική κοινωνία, θα προτάξουν και την ανάγκη για συνεργασίες για να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης που έχει οδηγήσει την ΤΑ να είναι ως ο φτωχός συγγενής. Καθώς θεωρώντας ότι πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες είναι δικά της παιδιά. Ανάγκη να υπάρξουν σε τοπικο επίπεδο συγκλίσεις και συναινέσεις αλλά και πολιτική αλλαγή.

Για πιθανή άνοδο ακροδεξιάς

Πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που τρέφουν το αυγό του παιδιού. Αδιέξοδες πολιτικές που τρέφουν τις ανισότητες. Υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις μέσα από πρόγραμμα άμβλυνσεις των ανισοτήτων να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις στον κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών.