Με εμφανή την προσπάθεια να πείσει το εκλογικο σώμα ότι πλέον είναι «εν αναμονή πρωθυπουργός», εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του προς τις παραγωγικές τάξεις στο Βελλίδειο Συνδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Πολύ σύντομα ο λαός θα επικυρώσει στις κάλπες την ειλημμένη του απόφαση» τόνισε με νόημα (προσθέτοντας και ένα «μάλλον» πάντως), εξαπολύοντας ακολούθως ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Έκανε λόγο για πάρτι διαφθοράς και αναξιοκρατίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και για παρακρατικούς μηχανισμούς (αναφορικά με τις υποκλοπές) ενώ το ενδιαφέρον του στράφηκε επί αρκετή ώρα προς τη μεσαία τάξη η οποία του είχε… γυρίσει την πλάτη στις εκλογές του 2019. Αυτός ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους που το κόμμα είχε ηττηθεί πριν από τρία χρόνια. Μίλησε για ένα κράτος με δίκαιο φορολογικό σύστημα, για ένα οργανωμένο κράτος πρόνοιας που θα προστατεύει τους πιο ευάλωτους και με για νέο παραγωγικό μοντέλο.

Κατά τον κ, Τσίπρα, οι επερχόμενες εκλογές του 2023 αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία για μια «νέα αρχή» που θα βγάλει τους πολίτες από την ανασφάλεια. Για το λόγο αυτό, παρουσίασε τις 6 εθνικές προτεραιότητες του κόμματός του, που επί της ουσίας αποτελούν και τη βάση του προεκλογικού/κυβερνητικού του προγράμματος. Ήτοι:

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η ενίσχυση του εισοδήματος

Η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση.

Το ισχυρό δημοκρατικό κράτος

Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.

«Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;» διερωτήθηκε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας. Αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογένεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο».

Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έκανε πάντως εμφανή προσπάθεια να μην πλειοδοτήσει επί των παροχών που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο από την ίδια αίθουσα, αλλά να καταδείξει ότι οι δικές του, είναι εντελώς διαφορετικές καθώς πολύ διαφορετική είναι και η δική του πολιτική, η οποία αποπνέει «προοδευτικότητα» και όχι «συντηρητισμό» όπως της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχουμε πλέον μια αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων. Ο λαός έχει εναλλακτική λύση» όπως έλεγε συνεργάτης του κ. Τσίπρα μετά το τέλος της ομιλίας. Ακριβώς αυτή την αντιπαράθεση των δύο κόσμων θα βλέπουμε όλο και εντονότερα όσο θα πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές.