Μια πολύ μεγάλη ομάδα Σύρων που ζει στην Τουρκία οργανώνει αυτές τις ημέρες τη μεταφορά προσφύγων συμπατριωτών τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Milliyet επικαλούμενη πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το κείμενο έχει τίτλο «Καραβάνι με πρόσφυγες» και τονίζει ότι η σχετική οργάνωση γίνεται μέσω καναλιού που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα Telegram (σ.σ. είναι μια από τις εφαρμογές για ασφαλή επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, ανάλογη με το WhatsApp και το Viber) και ήδη συμμετέχουν σε αυτή 70.000 άτομα. Μέσω του Telegram παρέχονται πληροφορίες για το τι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «για το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη». Ειδικότερα, τους ζητούν να έχουν μεταξύ άλλων υπνόσακους, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες και κουτιά πρώτων βοηθειών.

Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία που θα ξεκινήσει το καραβάνι ούτε ο τρόπος με τον οποίο οι χιλιάδες Σύροι θα φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως οι ενδιαφερόμενοι θα χωριστούν σε ομάδες των 50 ατόμων και η κάθε ομάδα θα έχει έναν επικεφαλής.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι διοργανωτές, που δεν κατονομάζονται ωστόσο αναφέρεται πως εδρεύουν στην περιοχή Γενιμπόσνα της Κωνσταντινούπολης, τόνισαν πως τους κούρασε η δεκάχρονη παραμονή στην Τουρκία και ότι στόχος τους είναι τώρα να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στη γηραιά ήπειρο.

Όπως είναι φυσικό οι ελληνικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επαγρύπνηση, κυρίως στα χερσαία σύνορα του Έβρου προκειμένου να μην περάσει ούτε ένας μετανάστης ή πρόσφυγας παράνομα στη χώρα μας.