Σημαντικές αποκαλύψεις για την περίοδο των μνημονίων και της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου αναμένεται να εμπεριέχει το νέο βιβλίο 400 σελίδων του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου που μόλις ολοκληρώθηκε και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών το 2011 – 2012 αναμένεται να αποτυπώνει αναλυτικά τα όσα έζησε κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα καταθέσει τη δική του άποψη για τον τρόπο που θα έπρεπε να ξεπεράσει η χώρα τη δημοσιονομική κρίση. Ο τίτλος του πονήματος θα είναι: «Εκδοχές Πολέμου, 2009-2022» και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη. Επί της ουσίας έχει τη μορφή μιας πολύ μεγάλης συνέντευξης που έχει δώσει ο πολύπειρος πολιτικός και καθηγητής πανεπιστημίου στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Μάλιστα οι γνωρίζοντες σημειώνουν πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το κεφάλαιο που αφορά την πολυσυζητημένη Σύνοδο Κορυφής των Καννών που πραγματοποιήθηκε Νοέμβριο του 2011. Τότε που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε την ιδέα να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα. Κατά πολλούς, αυτή ήταν η Σύνοδος που ουσιαστικά στέρησε την πρωθυπουργία από τον κ. Βενιζέλο και τον οδήγησε ωστόσο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Η παρουσίαση του βιβλίου για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα γίνει στις 26 Ιουλίου, στο Βυζαντινό Μουσείο. Από τους τίτλος και μόνο των κεφαλαίων, μπορεί κανείς να πάρει μια πρώτη εικόνα της θεματολογίας με την οποία καταπιάνεται: «Επώαση και έκρηξη της κρίσης: Το πρώτο πρόγραμμα στήριξης», «Η δυσκολότερη διαπραγμάτευση για τη χώρα (Ιούνιος 2011 – Μάρτιος 2012)», «Στο Υπουργείο Οικονομικών – Η δεύτερη φάση: η Κυβέρνηση Παπαδήμου και η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους», «Η αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι εκλογές του 2012 και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου», «Η μεταστροφή του αντιμνημονιακού λαϊκισμού (2015-2019)».