Να σχολιάσει την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του κόμματος κλήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «Τα συνέδρια ενός ανοικτού και μη συγκεντρωτικού κόμματος βασίζονται στον διάλογο». Και πρόσθεσε πως «ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς επανέλαβε γνωστές θέσεις του». Τόνισε ακόμα ότι γι’ αυτό γίνονται τα συνέδρια για να κατατίθενται απόψεις, για να κατατίθεται ο αντίλογος για να υπάρχει σύνθεση που δεσμεύει στο τέλος όλα τα κομματικά μέλη. «Αυτό είναι ο ορισμός της δημοκρατίας. Αυτό είναι το αυτονόητο για ένα ιστορικό πολυσυλλεκτικό κόμμα όπως η ΝΔ το μεγαλύτερο φιλελεύθερο και κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης».

Και κατέληξε: «Όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται, απόψεις βέβαια που δεν αποκλίνουν από τον βασικό προσανατολισμό που έχουμε ως κόμμα για το μέλλον της πατρίδας. Αυτή είναι η άποψη, η φιλοσοφία η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι μια στρατηγική που έχει δικαιωθεί από τα πράγματα όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι η ΝΔ έχει πετύχει αυτές τις εκλογικές επιδόσεις, αλλά γιατί παραμένει κυρίαρχη δύναμη στον τόπο μας σήμερα».

Στόχος η αυτοδυναμία

Πολλές φορές κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Οικονόμου επανέλαβε τον στόχο που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επόμενες εκλογές, την αυτοδυναμία.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το σχέδιό της χρειάζεται καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, στις επόμενες εκλογές. «Όχι γιατί επιδιώκουμε την μονοκρατορία. Αποδείξαμε ότι δεν έχουμε ηγεμονικές διαθέσεις και αποδείξαμε ότι ενσωματώνουμε αρμονικά στο κόμμα μας τις τάσεις και τα ρεύματα που αποδέχτηκαν τις αξίες μας τις αρχές μας αλλά και κυρίως τον τρόπο. Στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία για να πάμε την Ελλάδα ψηλότερα. Είμαστε στην λογική της δημιουργικής σύνθεσης και όχι σε αυτή την επιβολής προειλημμένων αποφάσεων. Και είμαστε ανοικτοί σε όλη την κοινωνία που θέλει να δει την Ελλάδα να προοδεύσει. Γιατί έχει καταστεί κυρίαρχο ερώτημα το πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Αυτό θα κληθεί να απαντήσει σχεδόν σε έναν χρόνο από σήμερα το εκλογικό σώμα».