Για την Κυριακή 15 Μαΐου ανανεώνουν τώρα το ραντεβού τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καθώς με ισχυρή πλειοψηφία (73,45%) εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του τετραήμερου συνεδρίου που ολοκληρώθηκε χθες, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τα μέλη του κόμματος. Έτσι, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσα μέλη ήταν εγγεγραμμένα μέχρι τις 21 Μαρτίου (πάνω από 61.500) και ειδικά για την εκλογή προέδρου, όσοι εγγραφούν την ημέρα της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

Το 3ο Συνέδριο της αξιωματικής αντιπολιτευσης πέρασε πλέον στην ιστορία, συνοδευόμενο από τομές και εντάσεις που είχαν όπως αναμενόταν στο επίκεντρο την ιδεολογική ταυτότητα και την πολυπόθητη από την ηγεσία του κεντροαριστερή διεύρυνση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη δυνατή πιθανότητα επαναφοράς στην εξουσία.

Μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος

Ο κ. Τσίπρας τόσο στο άνοιγμα όσο και κυρίως στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, θέλησε να στείλει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Εκτός από το ΚΙΝΑΛ στο οποίο ρίχνει ξεκάθαρα «γέφυρες» και την κυβέρνηση που θεωρεί ότι δεν θα αντέξει το πολιτικό βάρος εξάντλησης της τετραετίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε και στο εσωκομματικό μέτωπο.

Γνωρίζει ότι είναι επικεφαλής ενός πολυτασικού και πολυσυλλεκτικού κόμματος, έτσι ήταν άλλωστε ανέκαθεν, και πως οι εντάσεις δεν θα λείπουν, ιδίως όταν υπάρχουν ανοικτές διαδικασίες. Εκεί πήγαινε και η φράση του πως «σε αυτό εδώ το γήπεδο υπάρχουν μόνο νικητές» και όλοι οι ομιλητές τοποθετήθηκαν «χωρίς φόβο, συχνά με πάθος, κατέθεσαν τις προτάσεις και τον προβληματισμό τους», υπογραμμίζοντας πάντως πως δεν βοηθά ιδιαίτερα η «ύπαρξη ομαδοποιήσεων» και πως «κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη ρευμάτων ιδεών είναι πλούτος και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας στο κόμμα μας», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «η ύπαρξη ομαδοποιήσεων χωρίς ιδεολογική στρατηγική και πολλές φορές χωρίς πολιτική διακριτότητα, δεν βοηθά τη ποιότητα της εσωκομματικής μας δημοκρατίας». Θέλουμε ρεύματα ιδεών, που και τα ίδια θα ανασυντίθενται. Ναι στα ρεύματα ιδεών, όχι στους μηχανισμούς αναπαραγωγής αξιωματούχων».

Το πολυτασικό ρεύμα της επονομαζόμενης «Ομπρέλας» στην οποία βρίσκουμε την ομάδα των «53+» (Τσακαλώτο, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Πάνο Λάμπρου, κ.α.), την Ομάδα Βίτσα (Βίτσας, Κώστας Πουλάκης, Έφη Καλαμαρά, κ.α.) και παλιά στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, έδειξαν την αντίθεσή τους στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα που θα δίνει το δικαίωμα στον επικεφαλής να αλλάξει τη φυσιογνωμία του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας όμως προφανώς και είναι κυρίαρχος στο εσωτερικό και σίγουρα δεν θα έχει αντίπαλο στην επανεκλογή του ως προέδρου. Μένει να φανεί μονάχα πόσοι δεν θα τον επιλέξουν ή θα απέχουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα.

Χαρακτήρας δημοψηφίσματος στην επανεκλογή Τσίπρα

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως φρόντισε να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στη διαδικασία. Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε με νόημα πως «η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, δεν θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα είναι και μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Θα είναι μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και τελειώνει ο εφιάλτης. Θα είναι το μήνυμα ότι τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου μετά την επεισοδιακή ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, όπου αναφέρει ότι «το πρώτο βήμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις 15 του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δυναμώνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει». Κατά συνέπεια ο πήχης της επανεκλογής Τσίπρα τίθεται ψηλά.

Ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας φρόντισε με τον τρόπο του να πάρει αποστάσεις από την τακτική και τη φρασεολογία του βουλευτή του Παύλου Πολάκη, που απασχολεί συχνά πυκνά την πολιτική επικαιρότητα με τα λεχθέντα και τις πράξεις του. «Δεν θα έρθουμε για να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας. Δεν θα έρθουμε να ελέγξουμε τη Δικαιοσύνη με δικούς μας δικαστές (σ.σ. όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο βουλευτής Χανίων). Θα έρθουμε να δώσουμε ανάσα ελευθερίας στη Δικαιοσύνη» επεσήμανε, προαναγγέλλοντας ενίσχυση του μισθού των δικαστών. «Δε θα έρθουμε επίσης να ελέγξουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί τώρα ξέρουμε, ότι στο δικό τους γήπεδο μόνο να χάσουμε μπορούμε» πρόσθεσε με νόημα.

Ο Πολάκης φαίνεται να αποτελεί «αγκάθι» για τη διεύρυνση εάν λάβουμε υπόψη πως ένα εικοσιτετράωρο μετά την πρόσκληση Τσίπρα προς «όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις» για διάλογο, με στόχο να συγκροτηθεί «ένα κοινό πρόγραμμα προόδου», ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αναρωτήθηκε: «Όταν σε ένα συνέδριο αποθεώνεται ο κ. Πολάκης, θεωρείται ότι είναι δείγμα πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής κατεύθυνσης; Μίλησαν και άλλα στελέχη, είπαν ουσιαστικά πράγματα αλλά δεν αποθεώθηκε κανείς τους. Αυτό δείχνει ότι δυστυχώς δεν συγκλίνουν οι προτεραιότητές μας. Εμείς αυτό το δείγμα παρακμιακού και διχαστικού λόγου όχι απλά δεν το επικροτούμε αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί στο περιθώριο».

Η αποτίμηση του συνεδρίου κατά την Κουμουνδούρου

Με τη λήξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η σύγκληση του ανώτατου κομματικού οργάνου «ήταν μια γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας και διαλόγου με 5.500 συνέδρους να συμμετέχουν και εκατοντάδες μέλη να λαμβάνουν το λόγο, τόσο στην κεντρική αρένα του Συνεδρίου όσο και στα θεματικά τραπέζια που ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο με πλούσιο διάλογο επάνω στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Οι τετραήμερες εργασίες, το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου, η μαζική προσέλευση των μελών μας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της αποτυχημένης κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αρχίσει. Και μαζί της έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Και ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των ανθρώπων του πολιτισμού, της νέας γενιάς.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου και τα μηνύματα των εργασιών είναι απολύτως ξεκάθαρα.

Το σώμα υπερψήφισε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 την πρόταση του Προέδρου για αλλαγές στο καταστατικό και εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση του Κόμματος καθώς και με ομοφωνία την πρόταση για ποσόστωση 50% στην εκπροσώπηση των γυναικών στα νέα όργανα, αλλά και την Πολιτική απόφαση του Συνεδρίου.

Οι κάλπες για την εκλογή νέας Κ.Ε. και προέδρου θα στηθούν στις 15 Μάη σε μια γιορτή Συμμετοχής με το μήνυμά της να μην αφορά μόνο την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στη κάλπη για την εκλογή νέας Κ.Ε. θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής 61.600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Κόμματος έως τις 21/3.

Στην κάλπη του Προέδρου θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν μέλη του Κόμματος την ημέρα της ψηφοφορίας.

Ταυτόχρονα με τις κάλπες για την εκλογή Κ.Ε. και Προέδρου θα στηθεί ξεχωριστή διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού

Οι τροπολογίες αυτές δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστούν στο τέλος του Συνεδρίου, καθώς η καταμέτρηση ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί σε χρονικά πλαίσια ανεκτά ιδιαίτερα για τους συνέδρους της Περιφέρειας που ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν.

Η απόφαση του σώματος του 3ου Συνεδρίου είναι να στηθεί ξεχωριστή κάλπη κατά την ημέρα της ψηφοφορίας για Πρόεδρο και Κ.Ε., στην οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι σύνεδροι συμμετείχαν στις διαδικασίες για την καταστατική αλλαγή που αφορά την εκλογή από τη βάση, δηλαδή 4688 σύνεδροι.

Το πρώτο βήμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις 15 του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δυναμώνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει».