Μήνυμα προς τους πολίτες θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα προκειμένου να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στο πακέτο στήριξης των πολιτών απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες γύρω στις 18:30-19:00.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αύριο το πρωί, με ανακοινώσεις που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «Αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «σήμερα το απόγευμα θα μεταδοθεί μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Οικονόμου: Με εισοδηματικά κριτήρια η ενίσχυση για την βενζίνη

Τρεις πυλώνες μέτρων θα περιλαμβάνουν οι αυριανές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Αναφορικά με την επιταγή ακρίβειας ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα στηρίξει τους πιο ευάλωτους πολίτες και το ύψος της θα οριστοκοποιηθεί μέσα στη μέρα. Πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν απευθείας στους πολίτες και θα είναι ακατάσχετα.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η ενίσχυση για την βενζίνη θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και εξήγησε ότι θα καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Για την ενίσχυση στο ρεύμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπς είπε ότι έχει αποφασισθεί να δοθεί και ένα μήνα ακόμα.

Αυτά είναι τα τρία μέτρα που θα ανακοινωθούν

Επίδομα κίνησης: Το ονόμασαν έτσι καθώς έχει τα χαρακτηριστικά με το επίδομα θέρμανσης και οι τελευταίες πληροφορίες – εκτός και αν υπάρξουν εκπλήξεις – αναφέρουν ότι θα έχει τους ίδιους δικαιούχους όπως εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (20.000 ευρώ – δεν αποκλείεται να είναι και υψηλότερα), πλατφόρμα βάση της οποίας θα παρακολουθείται η τιμή των καυσίμων και υπολογίζεται ότι η έκπτωση θα είναι περίπου 40 λεπτά το λίτρο.

Επίσης θα ανακοινωθεί ενόψει Πάσχα η Επιταγή ακρίβειας όπως την έχει ονομάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και η συνέχιση και αύξηση της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα γίνεται η στήριξη πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων, είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο «Καλημέρα Ελλάδα», ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως σημείωσε, γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.