«Το σύνολο των κρατών και των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, για την επιστροφή στο διάλογο και τη διπλωματική οδό», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Σημείωσε επίσης ότι «η Ευρώπη και η Ελλάδα, οφείλουν να υποδεχθούν τα τεράστια κύματα προσφύγων, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό».

Ερωτηθείς για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του να στείλει η χώρα πολεμικό υλικό για την Ουκρανία. «Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε αυτήν την κίνηση χωρίς διάλογο, χωρίς ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, είναι μια επιλογή που εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο αυτό», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και πρόσθεσε: «είναι εντελώς διαφορετικό να μάχεσαι με πολιτικά, διπλωματικά ή ακόμα και οικονομικά μέσα για τη λήξη αυτής της εισβολής, να επιχειρείς να επιβάλεις, μέσω στοχευμένων αυστηρών κυρώσεων, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και είναι άλλο πράγμα η αλλαγή του δόγματος εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

O ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε έμμεση εμπλοκή στον πόλεμο

Εξέφρασε τη σφοδρή αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «σε οποιαδήποτε έμμεση εμπλοκή στον πόλεμο μέσω της αποστολής στρατιωτικού υλικού» και φυσικά «στο ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής μέσω της αποστολής ελληνικών ενόπλων δυνάμεων». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, έχουν αντιταχθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο αποτελεί αλλαγή του δόγματος εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Μητσοτάκης να συμπεριφέρεται ως πολεμοχαρής και ως πρώτος πρόθυμος να εμπλέξει τη χώρα σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η λογική αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά σε μια τέτοια ιδιαίτερα κρισιακή στιγμή στην οποία μπαίνει η Ευρώπη», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην κατεύθυνση της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων», κατέληξε.