Κριτική στις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, παρατηρώντας πως «ο κ. Γιούνκερ τουριστικά είναι φιλέλληνας αλλά επί της ουσίας εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα».

«Εμείς δεν του ζητάμε να είναι φιλέλληνας ή μη φιλέλληνας, ζητάμε ως πρόεδρος της Κομισιόν να λειτουργήσει με βάση τις αρμοδιότητές του και με βάση ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό όπως είναι το πρόβλημα του χρέους, όπως είναι το θέμα της ανεργίας και της φτώχειας και να απαντήσει αν οι δικές μας οι προτάσεις είναι προτάσεις που βγάζουν τη χώρα από την ανθρωπιστική κρίση, αντιμετωπίζουν το χρέος και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανάπτυξης», δήλωσε στο Star.

«Και εμείς έχουμε απογοητευτεί από τον κ. Γιούνκερ και άλλους που εμφανίζονται ότι το βλέπουν φιλικά το πράγμα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, «αποδεικνύεται με τις προτάσεις που έδωσε ο κ. Γιούνκερ εκ μέρους των τριών θεσμών, όχι μόνο ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τη συζήτηση αλλά και ζητούν πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας, όπως φαίνεται, να επανέρθουμε στην περίοδο των μνημονίων και ταυτόχρονα μια κυβέρνηση που επιχειρεί να βγάλει τη χώρα από την ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους, να την απαξιώσουν πολιτικά… είναι η γεύση που πήρα εγώ από τις προτάσεις που ακούω μέχρι τώρα»

Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών σχετικά με τη συμφωνία για τη διάσωση της Αθήνας από τη χρεοκοπία και τον κάλεσε να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικές προτάσεις για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής.