Ο κ. Γιούνκερ είναι ένας φίλος της Ελλάδας. Η επικοινωνία που έχουν και που είχαν και την προηγούμενη εβδομάδα με τον έλληνα πρωθυπουργό έγινε σε πολύ καλό κλίμα παρά τις διαφωνίες σχετικά με το κείμενο, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις οποίες άσκησε κριτική στην Αθήνα για τη στάση της στις διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ και με τους επικεφαλής των τριών θεσμών. «Γίνονται προσπάθειες να υπάρξουν αυτές οι επαφές». Ανέφερε επίσης πως ο έλληνας πρωθυπουργός δεν τηλεφώνησε στον κ. Γιούνκερ. «Υπάρχουν επαφές και σε χαμηλότερο επίπεδο», δηλαδή μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και αξιωματούχων της Επιτροπής, διευκρίνισε. Σημειώνεται πως Reuters και Financial Times δημοσίευσαν το Σάββατο κείμενα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε όχι μόνα να συναντηθεί εκ νέου με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ακόμα και να δεχτεί τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

«Στις 47 σελίδες δεν αντανακλάται η άποψη της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των συζητήσεων. Οι θεσμοί κατέθεσαν μια πρόταση 5 σελίδων, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό φάνηκε ότι συμφώνησαν και τα κόμματα στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Συμπλήρωσε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες όπου έχει μεταβεί ελληνική αντιπροσωπεία η οποία θα κάνει επαφές ώστε να βρεθεί μια λύση, μια συμφωνία. «Η αντιπροσωπεία πήγε ώστε να βρεθούν περιθώρια συγκλίσεων για μια κοινά αποδεκτή συμφωνία και από τα δύο μέρη», σημείωσε για να διευκρινίσει πως την αντιπροσωπεία αποτελούν οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και συνεργάτες, οικονομολόγοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων. «Οι επαφές θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και της ρευστότητας, να είναι μία και ενιαία η συμφωνία και πρόσθεσε ότι , αν λαμβάνονται υπόψη αυτά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την συζητήσει με τους θεσμούς. Η παράταση της συμφωνίας από μόνη της δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ελληνικής κοινωνίας, επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Για το ζήτημα του χρέους παρατήρησε πως «προφανώς μπαίνει το ζήτημα του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα χρηματοδοτικά κενά. Περιμένουμε να δούμε αυτό πώς θα προχωρήσει».

Σχετικά με τον ΦΠΑ νησιά, σημείωσε πως «έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εξετάζει και εναλλακτικές προτάσεις».

«Η ελληνική αντιπροσωπεία είναι εξουσιοδοτημένη να κάνει όλες τις κινήσεις ώστε να υπάρξει η σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ένα καταστάλαγμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων και αυτό την καθιστά μία πρόταση που πρέπει να αποτελέσει βάση των συζητήσεων», επισήμανε ακόμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθέτησε ως χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας την 30η Ιουνίου, παρατηρώντας πως το κείμενο των 47 σελίδων δείχνει ισχυρή βούληση της κυβέρνηση να βρεθεί λύση. «Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι επιθυμεί τη ρήξη», υπογράμμισε.

Όπως διευκρίνισε ακόμη, «δεν έχει διατυπωθεί κάποια θέση πάνω στην ελληνική πρόταση, περιμένουμε τις προτάσεις των θεσμών. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε μέσω της ΤτΕ την ομαδοποίηση των πληρωμών στο ΔΝΤ. Είχαμε ενημερώσει σε όλα τα επίπεδα ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία έτσι ώστε να μην χρειαστεί μια τέτοια ενέργεια. Όπως διαπιστώσαμε δεν κλείδωσε η συμφωνία, επομένως η κυβέρνηση προέβη σε αυτή την κίνηση».

«Δεν εξετάζουμε προσφυγή στις κάλπες»

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δεν εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, ενώ σε ερώτηση για την κομματική πειθαρχεία απάντησε: «Υπάρχει ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης. Μια συμφωνία που ο πρωθυπουργός θα αποδεχθεί θα μπορεί να περάσει και από τη Βουλή. Δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε διαγραφές βουλευτών γιατί δεν θα υπάρξει βουλευτής που δεν θα αποδεχτεί την πρόταση».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή.

Αναφερόμενος και πάλι στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως «θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και τις θεσμικές και τις μη θεσμικές για να βρεθεί μια λύση. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Αυτό εξαρτάται και από τη διάθεση που υπάρχει από την άλλη πλευρά και είναι θετικό που υπάρχει αυτή η διάθεση εκ μέρους των θεσμών».

Σε ερώτηση για τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε στο Βερολίνο, απάντησε ότι «όλες οι πρωτοβουλίες είναι ενταγμένες στην κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθούν λύσεις. Ο κ. Βαρουφάκης συναντά τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο και με αφορμή την επίσκεψη για να μιλήσει σε ομάδες του γερμανικού κοινοβουλίου». Έκανε επίσης λόγο για «πολύ σημαντική συνάντηση από την οποία περιμένουμε και τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα».

Σχετικά με το τι αναμένει η κυβέρνηση από την συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος είπε ότι περιμένουμε ότι θα πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων για μια λύση που θα μπορέσει και η κυβέρνηση και οι θεσμοί να αποδεχθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ -Ομπάμα και ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι σύμμαχοι κυβέρνησης είναι όλοι όσοι επιθυμούν λύση, σταθερότητα στην ευρωζώνη, όσοι θέλουν να φύγουν τα μαύρα σύννεφα από την οικονομία μας και την ευρωζώνη και αναγνωρίζουν δικαίωμα ενός λαού να μπορεί να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο που του έχει δοθεί και δεν διαταράσσει συμφωνίες που έχουν γίνει.

Δεν υπάρχει σκέψη για την αύξηση της έκτακτης εισφοράς για τα μεγαλύτερα κλιμάκια, ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στην Αριστερά, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά θέμα αντικατάστασης του κ. Πανούση δεν απασχολεί την κυβέρνηση, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.