Συνάντηση είχαν χθες στη Ρίγα οι ηγέτες κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντιπροσώπους έξι γειτονικών χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, απορρίπτοντας την ρωσική προσπάθεια εκφοβισμού κατά τους 18 μήνες από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

«Η ΕΕ κρατά σταθερή πορεία παρά την προσπάθεια εκφοβισμού, την επιθετικότητα, ακόμα και τον πόλεμο, της τελευταίας χρονιάς»,δήλωσε ο επικεφαλής της Συνάντησης Κορυφής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τουσκ απέρριψε τους φόβους της Μόσχας ότι η ΕΕ προσπαθούσε να προσελκύσει προς το μέρος της τους παλιούς της επιτελείς, και την κατηγόρησε αντιθέτως ότι εξαπέλυε εκφοβισμούς ως αντιστάθμισμα στο γεγονός πως δεν είχε τίποτα ελκυστικό να προσφέρει για να επιτύχει μια συνεργασία.

Όμως η επιφυλακτικότητα που κράτησαν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις για να αποφύγουν να προκαλέσουν το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν περιόρισε τη φιλοδοξία των Βρυξελλών, ενώ ακόμα και οι πιο φιλικά διακείμενοι προς τη Δύση αντιπρόσωποι των έξι χωρών της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» δεν μπόρεσαν να κρύψουν εντελώς την απογοήτευσή τους για την έλλειψη πιο συγκεκριμένων προτάσεων για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ.

Οι ειδικοί εργάζονταν πάνω σε ένα κοινό ανακοινωθέν σήμερα με το οποίο εύχονται να συμφωνήσουν και οι 34 αντιπροσωπείες, ένα εγχείρημα το οποίο τονίζει τις διαφορετικές σχέσεις της ΕΕ με γείτονες που συμπεριλαμβάνουν την Ουκρανία και τη Γεωργία, που έχουν πολεμήσει ενάντια στη Ρωσία, και την Αρμενία και τη Λευκορωσία, οι οποίες είναι πιο φιλικά διακείμενες προς τον Πούτιν.