Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με στελέχη του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα και συγκεκριμένα με τον κ. Luciano Calestini, Εκπρόσωπο του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, την κ. Ασπασία Πλακαντωνάκη, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο, την κ. Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας στον τομέα της αποϊδρυματοποίησης και εναλλακτικής φροντίδας, την κ. Αντιγόνη Αγγελάκη, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας στον τομέα της βίας κατά των παιδιών και της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης και την κ. Μυρσίνη Καζάκου, του Τμήματος Παιδικής Προστασίας. 

Η UNICEF και η ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσαν πέρσι την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο στην αδιάλειπτη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να θέσει τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών στη χώρα μας στο επίκεντρο της εθνικής ατζέντας.

Κατά την εποικοδομητική συζήτησή τους, η Βουλευτής παρουσίασε το γενικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και αναφέρθηκε στις δράσεις της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε για τις δράσεις του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα. 

Έλενα Ράπτη

Το πρώτο επίσημο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της UNICEF και της Ελλάδας παρέχει μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα συστημικά εμπόδια που συνεχίζουν να αφήνουν παιδιά εκτός προόδου. 

Αυτό συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση του εθνικού δυναμικού για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδιασμού πολιτικών και υλοποίησης στα εξής πεδία:

•Παιδική φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός •Ποιοτική συμπεριληπτική εκπαίδευση

•Προστασία από την κακοποίηση και την παραμέληση 

•Συμμετοχή και απασχολησιμότητα των εφήβων και των νέων. 

Αξιοποιώντας την παγκόσμια εμπειρία και τεχνογνωσία της, η UNICEF προσβλέπει στην υποστήριξη της εφαρμογής και της παρακολούθησης των υφιστάμενων εθνικών σχεδίων (όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού), περιφερειακών στρατηγικών (συμπεριλαμβανομένης της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και παγκόσμιων προτεραιοτήτων (όπως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης), ώστε να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα για τα παιδιά σε όλη τη χώρα, σε στενή συνεργασία με κρατικούς φορείς για να καλυφθούν παράλληλα και κενά σε πολιτικούς σχεδιασμούς και πόρους, όπου αυτά εντοπίζονται. Η προσέγγιση της βελτίωσης των υπαρχουσών υποδομών βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη UNICEF, ώστε να επιτύχει μια σειρά συμφωνημένων έως το 2026 στόχων (Εθνικό Πρόγραμμα 2022-2026).

Η Βουλευτής ευχαρίστησε θερμά το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γόνιμη συζήτηση που είχαν και για τη δήλωση της στήριξης τους, κατά την παρακολούθηση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.