Σε ένα θερμό από κάθε άποψη κλίμα, μεταβαίνει στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα τον υποδεχθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με μια ατζέντα στην κορυφή της οποίας θα είναι τα ενεργειακά αλλά και πολλά άλλα διμερή θέματα.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Εκεί, με φόντο την Μαύρη Θάλασσα και μετά από αναβολές λόγω της πανδημίας, οι δυο άνδρες στις 12.00 το μεσημέρι, θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019. Αμέσως μετά οι δυο άνδρες θα κάνουν δηλώσεις.

Με την ενεργειακή κρίση να είναι σε πρώτο πλάνο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν τους δυο ηγέτες. Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, θέματα Τουρισμού, Παιδείας, Πολιτισμού, αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος και ο ρόλος της Τουρκίας, αλλά και η Λιβύη. Ήδη, από την Ιερουσαλήμ όπου βρέθηκε χθες (7/12), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τα μηνύματά του προς την Άγκυρα έχοντας στο πλευρό του δυο ηγέτες, αυτούς της Κύπρου και του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2020 όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε βρεθεί στην Αθήνα εν μέσω της κλιμακούμενης τότε τουρκικής προκλητικότητας είχε σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας εκφράζοντας την πάγια θέση της Ρωσίας ότι παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης, η Ρωσία τάσσεται σταθερά υπέρ της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων

Αυτό πάντως που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η Ελλάδα από την μια προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με την Ρωσία, αλλά δεν ξεχνάει ότι η εξωτερική της πολιτική έχει ως πυξίδα το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ΕΕ – Ρωσίας πρέπει να μείνουν ανοικτοί την ώρα μάλιστα που οι διεθνείς προκλήσεις δεν είναι λίγες και απαιτείται διεθνής συνεργασία.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαν συζητήσει μεταξύ άλλων και την επανενεργοποίηση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας. Επίσης, πριν από λίγες μέρες και ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Πούτιν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιτάλι Σαβέλιεφ – υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ. ά.