Τον διαχωρισμό και την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής και της αποκεντρωμένης διοίκησης θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast το νέο σχέδιο νόμου που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης το πολύ μέχρι τις αρχές του 2022.

Με τον διαχωρισμό και τον επιμερισμό ρόλων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε θεομηνία αναφορικά με το ποια υπηρεσία κάνει τι. Το είδαμε για παράδειγμα στις πρόσφατες κακοκαιρίες της «Αθηνάς» και του «Μπάλλου» που επικράτησε ένα αλαλούμ αναφορικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι στην τελευταία μεγάλη πλημμύρα, η γενική γραμματέας του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νέλλη Παπαχελά δήλωσε χαρακτηριστικά όσον αφορά τα υπερχειλισμένα φρεάτια στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη πως αυτά είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής. Από την άλλη πλευρά όμως, τα φρεάτια που βρίσκονται στους κάθετους δρόμους, είναι αρμοδιότητας του δήμου.

Παράλληλα είναι εξωφρενικό το γεγονός πως η οδός Αθηνάς, που περνάει μπροστά από το δημαρχείο της πρωτεύουσας, δεν βρίσκεται στην αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων. Σε όλα αυτά θα κληθεί να βάλει τάξη το υπουργείο Εσωτερικών με το νέο νομοσχέδιο ώστε να μπει τέλος στην πολυπλοκότητα.

Μάκης Βορίδης

Oι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα επικεντρωθούν στην εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Παράλληλα, κάποιες υπηρεσίες που ανήκουν σήμερα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπως π.χ. οι υπηρεσίες αλλοδαπών, μετανάστευσης και αδειών διαμονής καθώς και τμήματα αγροτικών υποθέσεων, θα μεταφερθούν στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων.

Επί της ουσίας δηλαδή, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα επικεντρωθούν στον αρχικό τους ρόλο για τον οποίο συστήθηκαν, που δεν είναι άλλος από την εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οπότε και από επτά που είναι σήμερα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα αυξηθούν στις 13, όσες δηλαδή είναι και οι περιφέρειες της χώρας.