Για ενδεχόμενο Grexit προετοιμάζεται η ΕΚΤ σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού «Manager Magazin» . Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε εσωτερικές εκτιμήσεις διαφόρων προτύπων, έχει υπολογίσει τις συνέπειες σεναρίων για την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

 Ο Φερνάντο Γκονζάλες Μιράντα, επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης Κινδύνου στην ΕΚΤ, έχει εξετάσει, σημειώνει ο συντάκτης, τρεις πιθανές εξελίξεις για την ελληνική κρίση και έχει ενημερώσει ήδη σχετικά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η αξία του ελληνικού χρέους – σήμερα 320 δισεκατομμύρια ευρώ – στην περίπτωση μιας ξαφνικής, συνεπεία ατυχήματος (Graccident), εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα συρρικνωνόταν στο περίπου 5% της ονομαστικής αξίας του.

Αν βέβαια η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να κάνει την αποχώρηση στη βάση συντεταγμένων διαπραγματεύσεων (Grexit), η ΕΚΤ υπολογίζει ένα υπόλοιπο της αξίας των ομολόγων περίπου 14%.

Τέλος όπως σημειώνει το άρθρο εάν η χώρα κατάφερνε να διαπραγματευτεί ένα νέο «κούρεμα» χρέους, χωρίς να πρέπει να καταργήσει το κοινό νόμισμα, θα μπορούσαν τα ομόλογα να διατηρήσουν περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, φόβος εκφράζεται από κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος δεν κατονομάζεται, κυρίως για την περίπτωση «ατυχήματος». Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης «να χάσουν τον έλεγχο και ξαφνικά να μην μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους». Όπως σημειώνει το περιοδικό σε μια τέτοια περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβάθμιζαν υποχρεωτικά την Ελλάδα στην κατηγορία «αφερέγγυα», με συνέπεια η Κεντρική Τράπεζα να μην επιτρέπεται πλέον να δίνει δάνεια έκτακτης βοήθειας.