Για αποκατάσταση της νομιμότητας με τη σταδιακή απελευθέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης μεταναστών έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας σήμερα στο Mega.

Σύμφωνα με την υπουργό, τα κέντρα κράτησης είναι μία αθλιότητα για την οποία η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε ένα εκατομμύριο πρόστιμο από την Ευρώπη η οποία μας προτείνει τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει, δηλαδή τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και κέντρων φιλοξενίας.

Για τη διαμονή των μεταναστών, η κ. Χριστοδουλοπούλου διευκρίνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα φτιάξει τα κέντρα φιλοξενίας που είχε υποσχεθεί ο κ. Δενδιας σχέδια που όπως είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου έμειναν μόνο στα χαρτιά. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια για να τα χρησιμοποιήσουμε για τη διαμόρφωση παλιών ξενοδοχείων, ανοίκιαστων δωματίων και νοσοκομείων για να μπουν», σημείωσε η υπουργός.

«Η κράτηση είναι το έσχατο μέσο», επανέλαβε η κ. Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται κατά προσφύγων, ανηλίκων και άλλων ευαίσθητων κατηγοριών όπως υποστήριξε ότι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όσον αφορά την τύχη των ανθρώπων που απελευθερώνονται από τα κέντρα κράτησης η αναπληρώτρια υπουργός υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι μετανάστες που έχουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχουν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα γενικά η κ. Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι θα έπρεπε να γίνει καταγραφή όλων των μεταναστών που βρίσκονται στην επικράτεια διαδικασία που κατά κάποιο τρόπο θα τους νομιμοποιούσε. «Η κοινωνία δεν αντέχει κάτι τέτοιο, η λύση είναι πολύ δύσκολη», επισήμανε.