Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα… σέρνεται πίσω από τη Γερμανία κάνει το Bloomberg σε αναλυσή του για τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου, μετά το αίτημα παράτασης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο: «Η Ελλάδα φαίνεται να… σέρνεται προς τους πιστωτές της και να ζητά παράταση της τρέχουσας διάσωσης – κάτι που αρνούνταν να κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες – όμως η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της αλαζονικά».

Το Bloomberg τονίζει πως το Βερολίνο πιστεύει ότι η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα προσπαθεί να ξεγλιστρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, ζητώντας παράταση για ένα από τα νομικά έγγραφα που το πλαισιώνουν, αντί για ολόκληρο το πακέτο.

Όπως ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, το εάν το αίτημα παράτασης της Ελλάδας είναι τελικά παράταση του τρέχοντος προγράμματος είναι κάτι που οι δικηγόροι θα μπορούσαν να συζητούν για χρόνια.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η Γερμανία θα κάνει τελικά παραχωρήσεις στην Ελλάδα για να την κρατήσει στη ζώνη του ευρώ, αλλά είναι σαφώς αποφασισμένη να ορίσει μια τιμή για τη γενναιοδωρία της. Τουλάχιστον, το Βερολίνο θέλει να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του.

Σε αντίθεση με την επικρατούσα αίσθηση του επείγοντος υπάρχει χρόνος. Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος οι προθεσμίες δεν είναι σταθερές στην Ευρώπη. Προσθέτει ότι στις 28 Φεβρουαρίου ο κόσμος δεν θα τελειώσει και η ΕΚΤ θα μπορεί ακόμα να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες και να γίνονται συζητήσεις στο Eurogroup.