Στη Σλοβενία έτσι ώστε να μετέχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων σήμερα (Τρίτη 5/10) και αύριο (Τετάρτη 6/10) θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το άτυπο Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στην πόλη Μπρντο θα λάβει τη μορφή δείπνου εργασίας σήμερα το βράδυ, ενώ για αύριο, 6 Οκτωβρίου, είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, θα πραγματοποιηθεί μια στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους για τη Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει απόψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια, μια συμφωνία που ενισχύει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας και την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, καθώς και για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μητσοτάκης με τον Μακρον στο Παρίσι

Νωρίτερα, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Η ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες.

  • Στην πρώτη συνεδρία, θα συμμετέχουν οι φορείς της περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Το επίκεντρο θα είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.
  • Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα μετέχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ο τρόπος περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασίας, της διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που αρχίζει την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την πεποίθηση ότι χρειάζεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, απηύθυνε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με τον δημοσιογράφο των New York Times, Steven Erlanger, τονίζοντας ότι «πρέπει να προσφέρουμε στα Δυτικά Βαλκάνια μια πολύ σαφή ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε 10-15 χρόνια όσο χρειαστεί, αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.