Μετά τις συστάσεις του πρωθυπουργού στους υπουργούς για προώθηση του κυβερνητικού έργου και το κλείσιμο των σεναρίων για πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδεται σε ένα ακόμη διπλωματικό σπριντ ενισχύοντας τις συμμαχίες της χώρας και αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο. Την πρώτη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει σε ένα νέο στάτους με αξιοσημείωτη άνθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, ενώ καίριο ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη παίζει ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου, για τον οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία της συζήτησης για την κύρωση των Μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών θα ξεκινήσει σύντομα στη βουλή, επισημαίνεται ωστόσο από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι το ζήτημα αυτό – δηλαδή ο χρόνος κύρωσης των μνημονίων – δεν επηρεάζει την υλοποίηση της συμφωνίας.

Αυστηρά μηνύματα από Μητσοτάκη σε Τουρκία

Ισχυρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έστειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία, επισήμανε ότι δεν πρέπει να γίνει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα ενισχύει, συνολικά, το γεωπολιτικό της στίγμα. Με νέες συμμαχίες, με ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής σε όσους μπορεί να σκέφτονται να αμφισβητήσουν την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε την ευκαιρία την Πέμπτη να συζητήσουμε στη Βουλή και να κυρώσουμε μία Συμφωνία, πιστεύω, ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας: Την αμυντική συνεργασία που είχα την ευκαιρία να υπογράψω -με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι- την προηγούμενη εβδομάδα. Και ελπίζω και εύχομαι αυτή η συμφωνία να μην είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά να είναι μία ευκαιρία μιας μεγάλης εθνικής συνάντησης και ενότητας, διότι αυτή η συμφωνία δεν είναι μία επιτυχία της Κυβέρνησης, είναι μία επιτυχία της πατρίδας μας.

Είναι μία Συμφωνία η οποία θα δεσμεύει τα δύο μέρη και αφού φύγει αυτή κυβέρνηση. Είναι μία Συμφωνία η οποία συνοδεύεται από την αγορά τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών -σε πολύ ελκυστική τιμή- μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, θέλω να γνωρίζετε, ότι για την επιλογή αυτή ακολουθήσαμε τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της Στρατιωτικής ηγεσίας. Αγοράσαμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή, με το γρηγορότερο χρόνο παράδοσης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Σλοβενία το απόγευμα ο πρωθυπουργός

Για τη Σλοβενία αναμένεται να αναχωρήσει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα λάβει μέρος αύριο στη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Στις 19:30 ώρα Ελλάδας θα συμμετάσχει στο ανεπίσημο δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο έχει προσκαλέσει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Charles Michel.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της χώρας μας στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην προσπάθεια αυτή. Η Ελλάδα ήταν πάντα ενεργός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ως ένα όχημα για μεγαλύτερη ευημερία και ένα σταθερό και δημοκρατικό μέλλον για την περιοχή» είχε δηλώσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί ενισχύοντας τις συμμαχίες της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Στέβο Πενταρόφσκι θα καταθέσει στις 10.30 στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του και θα ακολουθήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο Προέδρων θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι

Για τις 12:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Πενταρόφσκι με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα στις 20.00 η κ. Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.