«Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο  και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη. Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονία μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικού για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου. «Η χωρά με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Η προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Σε υψηλούς τόνους η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνογαλλική συμφωνία, που περιλαμβάνει την αγορά των φρεγατών Belh@rra αλλά και των Rafale.

Η Τουρκία, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις», ότι θέλει να επιβάλλει τις θέσεις της στην Τουρκία και απειλεί την περιφερειακή ειρήνη.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και για τον εναέριο χώρο είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι ένα όνειρο της Ελλάδος ότι μπορεί δημιουργώντας στρατιωτικές συμμαχίες που δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ ότι θα μπορέσει να επιβάλλει τις θέσεις της στην Τουρκία.

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ουσιαστικά αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται, προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία και αυτό θα προκαλέσει ζημιές στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα».