Τέτοιες μέρες πριν από περίπου ένα χρόνο σοβούσε μια ακόμη ελληνοτουρκική κρίση ανοικτά του Καστελόριζου, εξαιτίας της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους της γείτονος, Oruc Reis.

Χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι, «κάτω από τη μύτη τους» παρακολουθούσαν όλες τις κινήσεις τα τέσσερα υποβρύχια τύπου «214 – Παπανικολής» που διαθέτει η χώρα μας. Το στίγμα τους δεν μπορούσε να εντοπιστεί από τα αντίπαλα ραντάρ και σόναρ και αυτό είναι και το μεγάλο τους πλεονέκτημα. Τα συγκεκριμένα πλοία διαπίστωναν εάν και κατά πόσο το Oruc Reis επιχειρούσε να προχωρήσει ή όχι σε έρευνες, αφού έβλεπαν τι γίνεται κάτω από την καρίνα του και οι Τούρκοι εξεπλάγησαν όταν είδαν ένα από αυτά να αναδύεται στο λιμάνι του Καστελόριζου.

Το ίδιο έκανε ένα από τα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» και στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2021» που διεξάγεται αυτό τον καιρό, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναρτά σχετικές φωτογραφίες στο Facebook, τις οποίες είδαν χολωμένοι και οι Τούρκοι.

Καστελόριζο υποβρύχιο

Μάλιστα ο κ. Φλώρος προχώρησε και σε σχεδόν ανοικτό τρολάρισμα εναντίον τους, αφού έγραψε σχετικά: «Το Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αναδύθηκε επιβλητικά έξω από το λιμάνι της Μεγίστης στο Καστελόριζο, δημιουργώντας στους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας την αίσθηση της απόλυτης ασφάλειας, «διευκολύνοντας» έστω και έτσι την αγωνιώδη προσπάθεια εκείνων που επιχειρούν να το εντοπίσουν. Τα Υποβρύχιά μας παραμένουν οι «Αθέατοι» Άοκνοι φρουροί του Αιγαίου, με τα περισκόπιά τους να παρακολουθούν τα πάντα!!!».

Η ανάρτηση του Φλώρου

Ενόχλησε τους Τούρκους η ανάρτηση του Φλώρου

Σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sozcu αναφέρει πως «ενώ η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά φρεγατών από την Γαλλία, αποκαλύφθηκε πως ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος έστειλε το υποβρύχιο Παπανικολής στις ακτές της περιοχής Κας της Αττάλειας».

Ο συντάκτης αναφέρει πως πως το ελληνικό υποβρύχιο ήταν ευκρινές από τα τουρκικά παράλια και ότι «κάτοικοι του Κας το φωτογράφισαν όταν αναδύθηκε σ’ απόσταση περίπου ενός μιλίου από την ακτή».

Η αντίδραση των Τούρκων για το Παπανικολής

Από την πλευρά της η εφημερίδα Milliyet στην ηλεκτρονική της έκδοση ασχολείται επίσης με το ίδιο θέμα, έχοντας ως τίτλο: «Ακριβώς κάτω από τη μύτη μας: Απόσταση από την Τουρκία 3 χλμ!», τονίζοντας ότι «η Αθήνα, που κινείται όλο και περισσότερο κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αγόρασε τρεις νέες φρεγάτες από τη σύμμαχό της Γαλλία. Πανηγυρίζοντας για τη συμφωνία τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν φωτογραφίες ελληνικού υποβρυχίου στο Καστελόριζο». Ακολούθως υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Οι Τούρκοι για το Παπανικολής

Γ. Σαρ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.